Møre

Mulla Krekars anke forkasta av Høgsterett

Høgsterett har forkasta anken frå mulla Krekar i utleveringssaka. No kan ho hamne i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Med avgjerda i Høgsterett er det i første omgang opp til Justisdepartementet å bestemme om Krekar kan utleverast til Italia.

Dersom departementet kjem til at han skal utvisast, varslar Krekars forsvarar Brynjar Meling nye rundar i retten med mellombels åtgjerd, stemning og eventuelle ankar.

I tillegg vil han anke han inn til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

– Vi er i gang med å ta saka til Strasbourg allereie no. I ei vanleg sak måtte vi kanskje ha venta til departementet hadde behandla saka ferdig. Men sidan vi har ei inhabil regjering med vallovnad om å få han ut av landet, meiner vi at grunnlaget er til stades, seier Meling til NTB.

– Politisk spel

Najmuddin Faraj Ahmad, kjend som mulla Krekar, vart 15. juli arrestert av politiet etter at ein italiensk domstol same dag dømde han til tolv års fengsel for terrorforbund. Ifølgje italienske styresmakter leidde Krekar eit terrornettverk kalla Rawti Shax.

Krekar møtte i november i Oslo tingrett. Han nekta då for forholda han er dømd for og sette seg imot utlevering til Italia.

– Saka er berre eit politisk spel, sa Krekar i retten.

Tingretten kom likevel til at Krekar kunne utleverast, ei avgjerd både lagmannsretten og no Høgsterett har halde oppe.

– Saksbehandlingsfeil

Forsvarar Brynjar Meling meiner det har vorte gjort ein saksbehandlingsfeil i tingretten og lagmannsretten, og han er derfor skuffa over at Høgsterett avviser anken.

Bakgrunnen er at Meling har prøvd å få spelt av fleire lydopptak i både tingretten og lagmannsretten som han meiner viser at den italienske dommen er feil.

Lydopptaka var del av etterforskingsgrunnlaget i Italia, men norske rettsinstansar la den italienske dommen til grunn utan å gå nærare inn i han.

– Det hadde vore greitt nok viss dei ikkje hadde fått tilbod om å få bevis for at dommen er feil – og nekta å høyre dei. Dei har valt å lukke auga for openberre feil gjorde av italiensk påtalemakt, seier Meling.

Mulla Krekar kom til Noreg som kvoteflyktning i 1991. Han vart i 2003 arrestert og sikta for terrorrelatert verksemd i Irak. Sidan har han vore involvert i ei rekkje rettssaker, mellom anna om i kva grad han kan utvisast.

Najmuddin Faraj Ahmad, betre kjend som mulla Krekar, motset seg utlevering til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...