Nato-landa har vedteke slutterklæring frå toppmøtet

Nato-landa har vedteke ei slutterklæring frå toppmøtet. USA stiller seg framleis bak prinsippet om «alle for ein».

Inne på møtet var det ingen som gav uttrykk for noko motførestillingar mot erklæringa, fortel statsminister Erna Solberg (H).

I oppkøyringa til toppmøtet var det stor nervøsitet for konfrontasjonar mellom USA og dei andre medlemslanda.

- Vi har usemje, men det viktigaste er at vi har avgjerder som fører Nato framover, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på ein pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Han viste til semje om å styrkja NATOs evne til avskrekking og forsvaret til Nato-landa, og at mange Nato-leiarar har kunngjort nye bidrag.

I den vedtekne erklæringa blir det vist til artikkel 5 der det heiter at alle angrep på eit NATO-medlem skal sjåast på som eit angrep på alle medlemmene i Nato. Dermed står USA fullt ut bak dette sentrale punktet.

USA er likevel kritisk til at landet betalar mest av alle medlemmene. USAs forsvarsbudsjett ligg på 3,57 prosent av bruttonasjonalprodukt i landet. Mange NATO-medlemmer ligg under 2 prosent. USAs president Donald Trump har kravd at medlemslanda må forplikta seg til 2 prosent.

Stoltenberg viste på pressekonferansen til at ein i fjor hadde berre tre medlemsland som nådde 2-prosentmålet. No har ytterlegare fem land kunngjort at dei skal oppnå dette målet, sa NATO-sjefen.

På spørsmål frå pressa svarte Stoltenberg at det er naturleg at Nato brukar meir pengar i tider med spenning.Dei 29 statsleiarane og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på «familiebiletet» under NATO-toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...