Møre

Nedgang i salet av olje og gass - men petroleumseventyret er ikkje over

Det var nedgang i både gass- og oljesalet i 2018, viser førebelse tal frå Oljedirektoratet. Rekordmange utvinningsløyve skaper likevel optimisme.

Førebelse tal viser at det i 2018 vart selt 226,7 millionar standard kubikkmeter oljeekvivalentar. Det er fire prosent mindre enn i 2017. Gassalet er også noko redusert, og enkelte oljefelt har produsert mindre enn venta.

På den andre sida vart det tildelt heile 87 nye utvinningsløyve i 2018, noko som er ny rekord. I tillegg vart det påbyrja 53 leitebrønnar, mot 36 i 2017. Det vart òg gjort 11 nye funn, med eit førebels samla ressursanslag på 82 millionar standard kubikkmeter oljeekvivalentar. Det er høgare enn kvart av dei tre føregåande åra.

- Den høge leiteaktiviteten viser at norsk sokkel er attraktiv. Det er gledeleg! Men ein ressurstilvekst på dette nivået er ikkje nok til å halde oppe produksjonen på eit høgt nivå etter 2025. Derfor må det påvisast fleire lønnsame ressursar, og det hastar, seier oljedirektør Bente Nyland.

For 2019 er prognosen at det vil bli investert i overkant av 140 milliardar kroner i petroleumsproduksjon ekskludert leiting, ein auke på 13 prosent samanlikna med 2018. Totalproduksjonen av petroleum i 2019 er forventa å bli 222 millionar standard kubikkmeter oljeekvivalentar.

(©NPK)

Oljedirektør Bente Nyland. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...