Møre

Vest-Agder og Finnmark på botn i kommunetesten til Forbrukarrådet

Små kommunar er dårlegare enn store til å hjelpe folk med spørsmål om dei kommunale tenestene, viser den ferske kommunetesten frå Forbrukarrådet.

Kommunane i Finnmark sender fylket heilt nedst på fylkeslista. Tett etter følgjer Vest-Agder, Nordland, Sogn og Fjordane og Troms.

- Det er ingen grunn til at det skal vere sånn, og det er ikkje så vanskeleg å gjere noko med dette, seier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukarrådet.

Ho viser til at Nesset i Møre og Romsdal, som er beste kommune i undersøkinga i år, låg på den nedre delen av lista for to år sidan. Det same gjeld Osen i Sør Trøndelag, som i år er den sjuande beste kommunen i landet. Forbrukarrådet er vande til å bli kontakta av kommunar som ønsker å bli betre

Lege og skule

Kommunane har mellom anna ansvaret for at bebuarane har lege og skule å gå til, vatn i springen og omsorg for dei gamle.

- Sjå for deg småbarnsforeldre som skal velje barnehage til babyen dei gruar seg til å sende ut i verda. Då vil dei sjølvsagt vite mest mogleg om barnehagane. Trivst barna, blir foreldra høyrde, er det bra miljø der? Ein del kommunar gjer allereie brukarundersøkingar og legg desse svara ope ut. Her kan nesten alle kommunane, også vinnaren, gjere det betre, seier Blyverket.

- Det handlar ikkje om lite pengar, men om å gjere innbyggjarane til hovudpersonar. Det er dei kommunane er til for. Andre delar av det offentlege tenestelivet har allereie bevist at dei får til dette.

Ho viser til at det aldri ville gått bra for aktørar i det private næringslivet om dei hadde operert på same måte som det dårlegare sjiktet av kommunar.

Lista

I kommunetesten for 2019 har Forbrukarrådet testa kor gode kommunane er til å hjelpe folk som har spørsmål om grunnleggande kommunale tenester. Alle kommunane er testa via telefon, e-post og nettsider.

Det vart spurt om skulefritidsordninga, byggesaksbehandling og moglegheita for å få fast heimehjelp. Svara vart vurderte etter kor raskt dei svarte og relevansen i svara.

Den komplette resultatlista finst her.

Rangering i kommunetesten

Dei ti beste og dei ti dårlegaste kommunane i kommunetesten for 2019:

Ti beste:

1. Nesset

2. Bergen

3. Nannestad

4. Søndre Land

5. Molde

6. Marker

7. Osen

8. Fredrikstad

9. Nes, Akershus

10. Nissedal

Ti dårlegaste:

413. Lærdal

414: Ullensvang

415. Moskenes

416. Hægebostad

417 Grane

418 Båtsfjord

419 Sokndal

420. Træna

421 Kvalsund

422. Gamvik

(©NPK)

Forbrukarrådet har testa kor gode kommunane er til å hjelpe folk som har spørsmål om ulike kommunale tenester, for eksempel barnehagar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...