Møre

Nesten 100 ulvar registrerte her i landet

Per 1. februar var det registrert 93-99 ulvar innanfor Noregs grenser. Teljinga i vinter er enno ikkje heilt i mål, men nærmar seg slutten.

Ifølgje Rovdata er dei fleste ulvane registrerte med DNA-prøver. Dette gjeld 87 registrerte dyr innanfor landegrensene sidan 1. oktober.

- Differansen i tala kjem av at det berre er DNA-registrerte individ i ulveteljaren, medan ein i statusrapportane reknar ut talet på ulv både ut frå sporingar av ulv og DNA-analysar, seier genetikar Øystein Flagstad i Rovdata.

Til dømes er det spora sju-åtte ulvar i Letjenna-reviret i Hedmark, medan berre fem av dei er registrerte med DNA i reviret så langt. Leiarhannen i Varåa-reviret, som ligg både i Hedmark og Värmland, er så langt heller ikkje registrerte med DNA.

- Det er sjølvsagt ein stor sjanse for at vi ikkje finn DNA frå alle individa. Alle ulvar, både dei som er registrerte med DNA og dei som er spora utan DNA, vil likevel telje med i det endelege bestandstalet, seier Øystein Flagstad i Rovdata.

Høgskolen i Innlandet kvalitetssikrar og samanliknar dataa i dei førebelse statusrapportane frå vinterovervakinga på oppdrag frå Rovdata. Prosjektleiar Petter Wabakken minner om og presiserer at tala i desse rapportane er nettopp førebelse.

I registreringa førre vinter vart det påvist 115-116 ulv i Noreg, mot 105 -112 vinteren før. Publikum over heile landet blir framleis oppmoda til å melde frå om observasjonar av ulv eller spor og andre sporteikn.

(©NPK)

Ein ulv på Langedrag. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...