Møre

New Zealand-angripar hevdar han var i kontakt med Anders Behring Breivik

I eit manifest som skal vere publisert av mannen bak New Zealand-terroren, blir det hevda at han har vore i kontakt med Anders Behring Breivik.

Samtidig med dei blodige angrepa i Christchurch vart eit 74 sider langt manifest med tittelen «The Great Replacement» publisert fleire stader på internett fredag.

Ingen offisielle kjelder har så langt stadfesta at det er 28-åringen som står bak manifestet, som i form og innhald kan minne om Breiviks manifest.

Kriminalomsorga vil ikkje kommentere overfor NTB om det har vore kontakt mellom Breivik, som sonar i Skien fengsel, og angriparen i New Zealand.

Loggar kontakt

- Vi loggfører kven innsette sender post til og får post frå, men den informasjonen er det teieplikt om. Men viss politiet vender seg til oss og ber om innsyn, vil ein slik førespurnad bli vurdert, seier seniorrådgivar Atle Syvertsen i Kriminalomsorgsdirektoratet til NTB.

- Noka stadfesting eller avkrefting på om den mistenkte faktisk har vore i kontakt med Breivik, vil ikkje komme frå oss, legg han til.

- Han har svært avgrensa kontakt med omverda så det verker lite sannsynleg at han har hatt kontakt, seier Breiviks advokat, Øystein Storrvik, til VG.

Sensur

Anders Behring Breivik sonar forvaringsdommen på 21 år under eit isolasjonsregime i Skien fengsel.

Det er kjent at Breivik, som i dag kallar seg Fjotolf Hansen, har aktiv korrespondanse både inn og ut av fengselet. Mange ideologiske meiningsfellar har tatt kontakt med han. Breva er likevel gjenstand for gjennomlesing og sensurering.

I manifestet som blir hevda å vere skrive av 28-åringen, fortel mannen at han er inspirert av Anders Behring Breivik. Han seier òg at han via kontaktar i Breiviks «gjenoppståtte Knights Templar-orden» har fått ei «velsigning» før angrepet.

Etterforskinga i Noreg etter Breiviks terrorangrep 22. juli 2011 avdekte aldri noko bevis for at Knights Templar-orden har eksistert, og politiet meinte det var noko Breivik dikta opp.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...