New Zealand forbyr eingongsplastposar

New Zealand blir neste land som forbyr bruk av eingongsplastposar, kunngjorde styresmaktene fredag.

- Vi fasar ut eingongsplastposane for å ta betre vare på miljøet vårt og sikre New Zealands reine, grøne omdømme, seier statsminister Jacinda Ardern i ei pressemelding.

Meir enn 100 område, land og regionar, inkludert seks av Australias åtte delstatar og territorium, Belgia, Frankrike, Italia og Kina har allereie innført totalforbod, mens andre har innført avgifter eller overgangsordningar.

- Kvart år brukar vi hundrevis av millionar av eingongsplastposar i New Zealand, eit fjell av posar. Mange av dei endar opp med å forsøple vår vakre kyst og marine miljø og skadar alle typar liv i havet, og alt dette når det finst brukbare alternativ for forbrukarar og næringsliv, seier Ardern.

Utfasingsperioden er på seks månader.

New Zealand er ein av dei største produsentane av urbant søppel i den vestlege verda, med eit forbruk av eingongsplastposar på 150 per innbyggjar per år.

(©NPK)

Eingongsplastposane i New Zealand er typisk av den tynne typen, som lett rivnar og ikkje toler veldig mykje. Derfor treng ein ofte mange på ein shoppingtur og konsumet kan bli stort. No må folk i staden kjøpe gjenbruksposar eller nett av den meir robuste sorten, for desse blir forbodne. Foto: Mark Baker / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...