Ni av ti tiåringar har smarttelefon

Stadig fleire og yngre barn har mobil. I tiårsalderen har nesten alle no smarttelefon, langt fleire enn for berre to år sidan.

I 2016 hadde 67 prosent av barna frå ni til elleve år eigen smarttelefon, mens i 2018 er det ikkje mindre enn 87 prosent. Det kjem fram i Medietilsynets Barn og medium-undersøking for 2018.

Rundt halvparten seier dei brukte to timar eller meir på mobilen dagleg.

Fordi så mange barn har tilgang til smarttelefon, aukar òg tilgangen til ulike plattformer og medium, og det stiller krav til forståing og rettleiing, meiner Medietilsynet.

- I ein stadig aukande og meir uoversiktleg og fragmentert informasjonsflaum, blir det stilt store krav til den kritiske medieforståinga hos mediebrukarane. Dette tilseier at barn og unge frå tidleg alder treng både kunnskap og rettleiing, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Sju av ti unge mellom 13 og 18 år opplever at dei er gode til å forstå om informasjonen er sann eller falsk, viser undersøkinga. Men Medietilsynet meiner ungdommen overvurderer sin eigen kompetanse.

- Forskarar som har følgt den faktiske digitale åtferda blant ungdom, har konkludert med at både navigasjonsferdigheiter og evner til kjeldevurdering er på eit urovekkjande lågt nivå, seier Mari Velsand.

Medietilsynet har gjennomført undersøkinga Barn og medium annakvart år sidan 2003.

Til saman har 5.000 barn og unge mellom 9 og 18 år og 2.200 foreldre svart på spørsmål om medievanane til dei unge.

(©NPK)

Nesten alle tiåringar har no sin eigen smarttelefon. Halvparten bruker to timar eller meir dagleg på mobilen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...