Møre

No kjem dei nye 50- og 500-kronesetlane

Torsdag 18. oktober blir dei nye 50- og 500-kronesetlane tekne i bruk. Utvær fyr og redningsskøyta RS 14 Stavanger er hovudmotiv på setlane.

Temaet for den nye 50-kronesetelen er «Havet som bind oss saman». Det blir symbolisert gjennom hovudmotivet på setelen, som er Utvær fyr i Solund kommune. Fyrstasjonen frå 1900 er det vestlegaste punktet i Noreg.

På baksida av setelen er det noko som kan minna om eit lyssignal frå eit fyr over slake bølgjer. Langs heile kysten er det rundt 21.000 fyr og sjømerke som hjelper sjøfarande med å navigera.

500-kronesetelen har «Havet som gir oss velferd» som tema, og har redningsskøyta RS 14 Stavanger som hovudmotiv. Skøyta er designa av den mest kjende båtbyggjaren i Noreg, Colin Archer, og blei bygd på verftet hans i Larvik. Ho blei sjøsett i 1901 og hadde til saman 37 år i aktiv teneste for Redningsselskapet. Skøyta skal no bevarast som museumsfartøy.

I mønsteret på baksida av 500-kronesetelen kan ein skimta ei oljeplattform, mens vinden er noko sterkare, og bølgjene noko større, enn på 50-kronesetelen.

Dei nye 50- og 500-kronesetlane kjem som ein del av fornyinga av alle norske setlar, og er til liks med dei andre setlane basert på eit designforslag frå Metric Design og Terje Tønnessen. 30. mai i fjor kom dei nye 100- og 200-kronesetlane, mens 1.000-kronesetelen blir gjeven ut i 4. kvartal neste år.

Dei noverande 50- og 500-kronesetlane er gyldige i eitt år etter at dei nye setlane er lanserte.

(©NPK)

Ny 50- og 500-kronesetel kjem i slutten av oktober. Foto: Noregs Bank / NTB scanpix / NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...