Noreg aukar støtta til minerydding i Irak og Syria

Noreg har vedteke å auke støtta til minerydding i Irak og Syria frå 100 millionar kroner i fjor til 154 millionar kroner i år, opplyser Utanriksdepartementet.

Den ytterleggåande islamistgruppa IS la ut enorme mengder miner og eksplosiv i områda dei tidlegare kontrollerte i Irak og Syria, og eksplosiva utgjer ein stor fare for sivilbefolkninga, heiter det i grunngjevinga frå UD.

- Minerydding er avgjerande for å hindre at sivile liv går tapt, for at nødhjelp skal komme fram, og for å sikre at fleire hundre tusen internt fordrivne kan vende trygt heim, seier utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som torsdag deltar i eit møte i koalisjonen mot IS i Nato-hovudkvarteret i Brussel.

I fjor sommar blei Mosul i Irak vunne tilbake frå IS, og i haust bidrog koalisjonen mot IS til å drive gruppa ut av byen Raqqa, IS' tidlegare hovudsete i Syria.

FN beskriv omfanget av etterlatne miner og eksplosiv som «eksepsjonelt». Berre i Raqqa blir mellom 50 og 70 personar skadde eller drepne kvar veke.

- Det må setjast ein stoppar for dei menneskelege lidingane desse minene forårsakar. Situasjonen er spesielt alvorleg i Raqqa og Mosul. Derfor går ein vesentleg del av den nye norske støtta til minerydding i desse to byane, seier Søreide.

Noreg er blant dei fem landa i verda som gir mest til den globale innsatsen for å rydde landminer. I fjor gav Noreg 312 millionar til minerydding rundt om i verda.

(©NPK)Utanriksminister Ine Eriksen Søreide, her fotografert i samband med lanseringa av Noregs kandidatur til FNs tryggingsråd. Foto: AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...