Norsk forsking kan gje elbilar med 1.000 kilometers rekkjevidd

Norske forskarar har knekt ein kode som kan gje elbilar, mobiltelefonar, nettbrett og annan teknologi mykje høgare batterikapasitet enn i dag.

- Du kan seia at vi har funne X-faktoren vi har leitt etter. Dette har eit heilt enormt potensial og er noko forskarar over heile verda prøver å få til, seier forskingsdirektør Arve Holt ved Institutt for energiteknikk i ei pressemelding.

Teknologien som forskarane ved instituttet på Kjeller har kome fram til blir brukt i litium-ionbatteri, som er batteria som blir brukt i elbilar, mobiltelefonar, nettbrett, berbare PC-ar og det meste anna vi omgjev oss med av teknologi i kvardagen.

Det kan bidra til at vi mellom anna får elbilar med 1.000 kilometers rekkjevidd og mobiltelefonar som ikkje treng å ladast på fleire dagar.

Kan gje fem gonger høgare kapasitet

Forskarane har i fleire år undersøkt moglegheitene for å bruka silisium i batteri, i staden for grafitt som blir brukt i dag. Reint silisium har i teorien ti gonger høgare kapasitet enn grafitt, men misser også kapasitet raskare.

No har likevel forskarane kome opp med ei silisiumblanding som gjer at kapasiteten held seg stabilt høg over tid, sjølv om kapasiteten blir noko lågare enn med reint silisium. Batteri med den nye silisiumblandinga får likevel tre til fem gonger høgare kapasitet enn batteria ein har dag, ifølgje forskarane.

Skal testast hos selskap

Teknologien skal no testast saman med fleire norske og internasjonale selskap, i samarbeid med Kjeller Innovasjon som arbeider med å kommersialisera forskingsresultata. Dei har også fått støtte frå Forskingsrådet til prosjektet. I tillegg blir det arbeidd med å patentera nanoteknologien.

- Vi har testa at det fungerer i lab-skala med gode resultat. No som vi har fått støtte av Forskingsrådet i FORNY2020-programmet skal vi testa det vidare saman med internasjonale industripartnarar og sjå om det fungerer i dei industrielle prosessane deira. Prosjektet som skal satsa på å få det nye materialet til marknaden har vi kalla SiliconX, og det blir svært spennande å få arbeida mot så store mål saman med Kjeller Innovasjon, seier Marte O. Skare, som er ein av forskarane i prosjektet.

(©NPK)Ny batteriteknologi utvikla ved Institutt for energiteknikk kan gjera at elbilar i framtida vil kunne køyra mykje lenger enn i dag på kvar lading. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...