Møre

Ny behandling mot arveleg eggstokkreft godkjent i Noreg

Torsdag vart ei ny kreftbehandling godkjent for pasientar i Noreg i ein avgrensa periode. Ekspertar kallar den persontilpassa medisin på sitt aller beste.

Ifølgje VG har den nye behandlinga, medisinen Lynparza (olaparib), vist 70 prosent lågare risiko for tilbakefall eller død hos ei testgruppe enn hos dei som fekk placebo. Kreftbehandlinga er godkjent i Europa og USA og vart godkjent torsdag i Noreg i ein avgrensa periode.

- Dette er det største gjennombrotet innanfor gynekologisk kreft på mange år og det største som har skjedd innan kreftbehandling sidan immunterapi. Det ligg eit stort potensial for ein kur, seier professor Line Bjørge ved Universitetet i Bergen.

Behandlinga er retta mot pasientar med den arveleg genfeilen BRCA-mutasjon, med høg risiko for å utvikle mellom anna eggstokkreft og kreft i yngre alder. Desse pasientane har ein gjennomsnittsalder på 52 år.

Ifølgje utrekningar skal medisinen vere aktuell for 30-40 pasientar i Noreg. Bjørge seier det er håp om at langtidsoverlevinga for pasientgruppa kan aukast frå dagens del på 20 prosent til 50 prosent.

- Dette er persontilpassa medisin på sitt aller beste: Behandling er retta mot ei gruppe som har ein heilt spesiell genfeil. Medikamentet angrip målretta sjukdommen med ein terapeutisk effekt, seier Bjørge.

Dei siste åra har påviseleg fleire kvinner vorte testa for arveleg kreft, også i Noreg, truleg ein effekt av at den amerikanske skodespelaren Angelina Jolie fortalde om at ho er berar av genmutasjonen BRCA-1.

BRCA1-mutasjonar gir mellom 35 til 85 prosent risiko for å utvikle brystkreft og mellom 40 til 65 prosent risiko for å utvikle eggstokkreft.

(©NPK)

Behandlinga er retta mot pasientar med den arvelege genfeilen BRCA-mutasjon, med høg risiko for å utvikle blant anna eggstokkreft og kreft i yngre alder. Desse pasientane har ein gjennomsnittsalder på 52 år. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...