Møre

Nye gebyrsatsar for fartsbøller til sjøs

Politiet har til no ikkje kunna skrive ut forenkla førelegg på sjøen. Riksadvokaten tok affære, og Samferdselsdepartementet svarar med nye gebyrsatsar.

Då hamne- og farvasslova vart endra frå nyttår, vart politiet sett i ein litt vanskeleg posisjon med tanke på korleis dei skulle handtere ei rekkje regelbrot som tidlegare førte til forenkla førelegg. Dei var nøydde til å melde desse forholda.

Ikkje lovheimel

– Dette inneber at forskrift om forenkla førelegg i fritids- og småbåtsaker for så vidt framleis gjeld. Men i denne forskrifta vert det ikkje fastsett uttrykkjeleg at noko regelbrot kan straffast. Gitt utforminga av nogjeldande lovføresegn om straff finst det då ikkje klar lovheimel for straffansvar for ei rekkje tilfelle som tidlegare førte til forenkla førelegg, skreiv førstestatsadvokat Tron Eirik Schea hos Riksadvokaten i eit brev 12. juni i år.

Han instruerte politiet til å oppheve eventuelle førelegg som har vorte vedtekne etter lovendringa ved nyttår.

Ny forskrift

Samferdselsdepartementet svara raskt med ei ny forskrift som skal tette holet i lovverket. Der blir gebyrsatsar fastsette for dei enklare regelbrota som glapp unna i den nye hamne- og farvasslova. Desse regelbrota er omfatta av forskrifta:

  • Føring av fritids- og småbåtar, seglbåtar og seglbrett innanfor merkebøyene ved offentlege badeplassar. Det same gjeld fortøying i merkebøyene. 2.000 kroner i gebyr.
  • Overskride dei lokale fartsforskriftene med fritids- og småbåtar, seglbåtar eller seglbrett. 1.500 kroner i gebyr.
  • Ha større fart enn 5 knop (9,2 km/t) med dei same fartøya nærare enn 50 meter av badande. 1.500 kroner i gebyr.

Riksadvokaten seier seg nøgd med at det no er rydda opp, slik at det er dei alvorlege fartsoverskridingane som no blir handterte av politiet.

– Brot på fartsgrensene som ikkje er alvorlege, blir med dette flytta frå straffesporet til forvaltningssporet og dermed utanfor ansvarsområdet til påtalemakta, skriv Riksadvokaten.

(©NPK)

Mindre fartsoverskridingar og oppankring ved badeplassar er misferder som no blir møtte med forenkla førelegg frå politiet.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...