Møre

Nye Vegar får tre nye store vegprosjekt

Det statlege vegbyggingsselskapet Nye Vegar får truleg oppdraget med å byggje ut tre nye strekningar på E6 og E16 i Oppland, Akershus, Hedmark og Troms.

Strekningane regjeringa ønsker å gi selskapet ansvaret for, er E6 Øyer-Otta i Oppland, E6 Kvænangsfjellet i Troms og E16 Kløfta-Kongsvinger i Akershus og Hedmark.

- Nye Vegar vart etablert for å byggje vegar i Noreg på ein betre og meir effektiv måte slik at vi får meir veg for pengane, seier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

- Eg har stor tru på at Nye Vegar vil byggje ut desse strekningane på ein rask og kostnadseffektiv måte, legg statsråden til.

Ulik oppstart

Nye Vegar vart oppretta som eit statseigd aksjeselskap i 2015 og overtok ansvaret for utbygging og drift av visse motorvegar frå Statens vegvesen. Selskapet har ikkje meir enn 150 tilsette, men har likevel eit stort ansvar for vegprosjekt til nesten 150 milliardar kroner dei neste 20 åra.

Dei tre strekningane selskapet no ser ut til å få ansvaret for, inneheld fleire prosjekt som ligg inne i Nasjonal Transportplan 2018-2029. Status for prosjekta er ulike, og det er planlagt gjennomføring på ulike tidspunkt.

Mens E6 Sjoa-Otta skal startast opp innan 2023, har E6 Ringebu-Frya oppstart i perioden 2024-2029. E6 Kvænangsfjellet har oppstart i inneverande femårsperiode, mens bygging av E6 Kvænangsfjellet sør blir starta opp i den siste perioden. På strekninga E16 Kløfta-Kongsvinger ligg prosjektet E16 Nybakk-Herbergåsen-Slomarka inne med oppstart i perioden 2024-2029.

5 milliardar årleg

For å få ned kostnadene på vegbygginga valde regjeringa å gi Nye Vegar store, samanhengande strekningar, ein fast sum på 5 milliardar kroner kvart år, og dessutan moglegheit for sjølv å avgjere rekkefølgja for utbygginga av prosjekta. Summen blir verande den same også etter tildelinga av dei nye prosjekta.

Samferdselsdepartementet vil legge fram forslaget om overføring av prosjekta til Nye Vegar i Stortinget. Samtidig vurderer regjeringa å overføre endå fleire viktige vegstrekningar til selskapet i ny transportplan som blir lagt fram i 2021.

(©NPK)

Nye Vegar får truleg tre nye vegprosjekt, blant anna strekninga E6 Kløfta-Kongsvinger. Her frå påsketrafikken på E6 ved Olavsgaard i Akershus i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...