Møre

Møre

Apeskrekk fekk konglar for fyrste gong

Konglene er etande, og har mogleg blitt plukka eller ete av fugl. Foto: Emilie G. Vatnøy

Apeskrekktreet ved Rådhuset i Volda er over 40 år gamalt. I sommar fekk det konglar for aller fyrste gong.

Møre
Møre

Publisert:

Nyleg hadde Møre-Nytt ein artikkel om apeskrekktreet (Araucaria araucana) ved sjukehusparken i Volda. Treet er 49 år, og i år vart det oppdaga kongler på treet for fyrste gong.

Det same skjedde på apeskrekktreet ved Rådhuset i Volda. At eit tre får kongler er som regel heilt vanleg, men ikkje for apeskrekktreet. Det kan nemleg ta opp til 40–50 år før det blomar, og det kan ta like lang tid før det skjer igjen.

Kom til Rådhusparken i 79

Apeskrekken i sjukehusparken vart planta i juni i 1969. Det er ikkje sikkert når apeskrekken ved Rådhuset var planta, men treet er i alle fall over 40 år.

Det var planta i eit kommunalt bed i Storgata, rett ovanfor Samfunnshuset. Svein Halvard Arnesen, som tidlegare var vaktmeister i kommunen, var med på å flytte det til Rådhusparken i 1979.

– Bedet skulle fjernast, og eg fekk i oppgåve å flytte alle plantene saman med tidlegare kommunegartnar Oddvar Bjørkedal. Det var ikkje verre enn at vi kunne flytte det for hand, for treet var ungt og ikkje meir enn to meter høgt, seier Arnesen.

Den store blodbøken i Rådhusparken vart også planta om frå bedet.

Eksotisk tre

Daniel Armitage, arborist hjå Sandal Parkdrift, seier til Møre-Nytt at apeskrekk er eit tre med nokså langdryge prosessar, og at det er veldig energikrevjande for treet å produsere nåler.

– Nålene på treet kan også verte opp til tretti år gamle før dei vert bytta ut. Til samanlikning går det om lag sju år mellom kvar gong andre grantre byter nåler, seier Armitage.

Ifølgje det Store norske leksikon kan apeskrekk verte 5–6 meter høgt. Treet, som høyrer til kransetrefamilien, er opphavleg frå Sør-Amerika, og trivst godt på vestskråningar av Andesfjella. Frøa er etelege og tømmeret er verdifullt. I Noreg har det vore eit populært prydtre i vintermilde strøk, spesielt trivast det godt på Vestlandet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...