Møre

Møre

Spår lågare straumprisar framover

Tor Havåg og Margrete Heltne Hovde ved Tussa i Hovdebygda spår lågare straumprisar framover.

Den kalde vinteren har ført til eit høgt kraftforbruk. Straumprisen nådde ein topp i februar, men i følgje Margrete Heltne Hovde og Tor Havåg i Tussa vil prisane normalisere seg når vi går mot mildare tider.

Møre
Møre

Publisert:

Vinteren har vore prega av lange kuldeperiodar over heile Norden, og Tussa sine straumkundar har oppleve å få ei høgare straumrekning enn normalt. Dette skyldast høgt forbruk.

- Vasskrafta må produserast den timen krafta skal nyttast, og når produksjon aukar stig også prisane. Kulda er hovudårsaka til prisauken, men prisane vert også styrt av den globale råvaremarknaden, forklarar Håvåg og Hovde.

Nådde toppen
Kraftforbruket nådde ein topp 28. februar, då målte Mørenett sitt høgste forbruk i ein enkelttime på 5 år. Forbruket var høgt landet over denne timen, og tala viser at det vart forbrukt 374.000 kWh lokalt. Til samanlikning var den høgste forbrukstimen i 2013 på 381.000 kWh, og 360.000 kWh i 2017.

I løpet av topptimen 28. februar, var kraftprisen 2,50 kroner per kWh.
- Prisen per kWh har i 2018 vore høgare enn tidlegare år, men historisk sett er ikkje dette unormale verdiar. Dersom ein ser nokre år tilbake ligg prisane på same nivå som no, seier dei.

Straumprisane fall i 2015 mykje på grunn av kullmarknaden i Europa. Straumprisen har stabilisert seg og er på veg oppover.

Mildare vêr = lågare pris

Den alminnelege forbrukar nyttar seg av SPOT-abonnementet, ein marknad der prisane svingar etter vêr og børs-poolen i Europa.

- Vi nådde ein topp under kuldeperioden i februar, og det er ikkje sikkert vi vil sjå desse toppane vidare i år. Det er mykje snø i fjella no som vil fylle opp magasina når snøen smeltar. Det er dermed grunn til å tru at prisane vil dale når mildeveret kjem, forklarar Havåg.

Kraftprisen ser ut til å verte 1,5 øre høgare enn tilsvarande i 2017.
Når straumprisane aukar, kan folk fort bli stressa og gå over til andre levendørar som lovar billigare straum. Hovde åtvarar mot dette.

- Det vil alltid vere aktørar som utnyttar slike kuldetoppar og kjem med ein «betre» avtale. Det er fort gjort å bli lurt, så om ein ynskjer å bytte kraftleverandør bør ein i så tilfelle gjere eit grundig søk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...