Ofotbanen stengt iallfall til måndag

Ofotbanen kan tidlegast gjenopnast måndag etter brannen i ein tunnel. Minst ti malmtog frå Sverige blir råka kvar dag.

Det blei meldt om røykutvikling frå det 350 meter lange snøoverbygget litt før klokka 11 onsdag føremiddag. Då mannskapa kom fram til staden, var det full fyr, og overbygget er heilt øydelagt av brannen.

Torsdag var Statens Havarikommisjon, Politiet og undersøkings- og analyseeininga til Bane Nor i arbeid på staden.

- Når desse er ferdige med undersøkingane sine og frigir brannstaden, vil Bane Nor starte å byggje opp att sporet. Dei førebelse prognosane våre er at vi treng tre dagar til dette arbeidet. Om vi kan byrje å byggje opp att fredag, håpar vi med andre ord å vere ferdige måndag formiddag, seier fungerande områdedirektør Stein-Hugo Steffensen i Bane Nor.

Meir gods enn alle andre linjer

Ofotbanen knyter Narvik til den svenske Malmbanan, som hovudsakleg blir brukt til transport av malm frå gruvene i Kiruna. Ifølgje Wikipedia går det 15,9 millionar tonn gods årleg på bana, meir enn all annan godstrafikk med jernbane i Noreg til saman.

Ifølgje den svenske kringkastaren SVT blir minst ti tog med malm råka per døgn.

- Det er veldig uheldig at dette skjer akkurat no. Først hadde vi produksjonsstans i Svappavaara etter ei dødsulykke, så vi har ganske mykje malm på lager som vi vil ha av garde, seier administrerande direktør Anders Björnström i LKAB Malmtrafik.

Sikkerheitsavstand på 1 kilometer

Ingen blei skadde i brannen, men ei hytte brann ned til grunnen. Andre hytter i nærleiken kan også ha fått røykskadar.

Det blei oppbevart gassflasker i overbygget i samband med vedlikehaldsarbeid, og under brannen eksploderte fleire av desse. Ein periode var det ein sikkerheitsavstand på 1 kilometer til tunnelen, og folk blei bedne om å komme seg unna.

(©NPK)

Brannen øydela eit snøoverbygg på Ofotbanen. Foto: Lars Aage Rotvold / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...