Over 100 skogbrannar i Sør-Noreg - ventetid på nødtelefonane

Over 100 skogbrannar i Sør-Noreg fører til ventetid på nødtelefonane. Mange av brannane kjem av lynnedslag som hindrar slukningshelikoptera.

Dei mange skogbrannane er fordelt på Agder-fylka, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark og Oppland. Det opplyser Hovudredningssentralen i Sør-Noreg til NRK.

På grunn av situasjonen er talet på helikopter i beredskap i Sør-Noreg auke frå elleve til 16. Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at fleire helikopter sleit med å koma opp i lufta på grunn av uvêr.

- Arbeidet har vore krevjande i ettermiddag. Helikopterbistand er avhengige av at torevêret gjev seg, men brannvesenet lokalt er ute og gjer ein stor innsats saman med sivilforsvaret, seier avdelingsdirektør for førebygging og tryggleik, Anne Rygh Pedersen, til NTB.

Mange brannar

Pedersen seier at lynnedslag kombinert med svært tørre forhold, er årsaka til situasjonen.

110 Agder skriv at det er 30 skog- og krattbrannar i Agder. Desse brannane er ifølgje Agderposten mellom anna i Åmli, Froland og Birkenes. I Telemark var det torsdag ettermiddag brannar i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

Politiet karakteriserer den sistnemnde brannen som særleg alvorleg.

- Den er den einaste brannen vi er involvert i. Brannen er aust for Notodden, og busetnad står ikkje umiddelbart i fare, men flammane er i nærleiken av E134. Brannvesenet har spurt om ekstra ressursar for å handtera den, seier operasjonsleiar Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt.

Ventetid på nødtelefonar

Gunnerød opplyser om mange meldingar om brannar, men at meldingane ofte dreier seg om brannar som allereie er meldt inn. 110-sentralen hadde i ettermiddag så mange meldingar at dei ikkje kunne kommentera situasjonen overfor NTB.

- Politiet i Sør-Aust blir nedringt om lynnedslag og brannar i skog og mark. Ring 110 til brann, men ein må rekna med ventetid, skriv Søraust politidistrikt på Twitter.

Seinare fortalde også Agder politidistrikt om ventetid på nødtelefonen, mens Vestviken 110 skreiv at brannvesenet måtte prioritera meldingar

-Spreidd overalt

Situasjonen er også krevjande i Hedmark, der det er registrert brannar i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

- Det brenn i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spreidd overalt, seier vaktleiar Jan Karlsen til NRK, om nokre av de 15 brannane i Østfold.

I Oppland blei det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og eit tilløp ti brann på grunn av eit lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om ei rekkje andre branntilløp, og det er mistanke om at dei kjem av lynnedslag, fortel Innlandet politidistrikt.

- Nokre av stadene er utanfor veg. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

DSB-åtvaring

Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap (DSB) gjekk tidlegare i veka ut med ei påminning om den ekstreme skogbrannfaren i heile Sør-Noreg.

Dei ber alle ta sin del av ansvaret for å hindra at det oppstår brannar og spreier seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder åtvaringa.

- Kvar enkelt av oss har ei plikt til å vera varsam. Slik situasjonen er no, skal det lite til før plikta til å vera aktsam blir broten, og det kan vera straffbart, seier direktør Cecilie Daae i DSB.

(©NPK)16 skogbrannhelikopter er i beredskap. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...