Møre

Over 80 prosent av nettbrukarane lurt av falske nyheiter

86 prosent av nettbrukarane innrømmer at dei har vorte lurt av falske nyheiter, i hovudsak spreidde via Facebook, ifølgje ei undersøking gjennomført i 25 land.

Aktørar i USA får mesteparten av skulda for å ha spreidd falske nyheiter, følgt av Russland og Kina, ifølgje undersøkinga som er gjennomført blant over 25.000 nettbrukarar i 25 land.

USA, Russland, Kina, Storbriannia og Sverige er blant landa der meiningsmålinga er utført.

Falske nyheiter ser ut til å vere mest utbreidd på Facebook, men er òg å finne på YouTube, bloggar og Twitter. Resultata avdekkjer utbreidd mistru til sosiale medium, aukande bekymring rundt personvern, og skepsis overfor algoritmar som sosiale medieselskap nyttar.

Folk i Egypt er dei mest «lettlurte», medan pakistanarane utviser mest skepsis, viser resultata frå undersøkinga som Ipsos gjennomførte frå 21. desember til 10. februar på vegner av tankesmia Centre for International Governance Innovation (CIGI).

- Undersøkinga understrekar ikkje berre kor skjørt nettet er, men også det aukande ubehaget nettbrukarane har overfor sosiale medium og makta desse selskapa utøver over dei daglege liva deira, seier Fen Osler Hampson, direktør for CIGIs avdeling for global sikkerheit.

Eit fleirtal av deltakarane i undersøkinga meiner at styresmakter og sosiale medieselskap må slå ned på falske nyheiter som bidrar til aukande mistru til internett, og til negativ påverknad på økonomi og politikk.

(©NPK)

Nettbrukarar verda rundt lar seg lure av falske nyheiter, ifølgje undersøkinga. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...