Påsett skogbrann truar busetnad i California

Ein av skogbrannane som for tida herjar California i USA, auka torsdag såpass i omfang at 20.000 bebuarar fekk beskjed om å evakuere heimane sine. Mange nekta.

Brannen har fått namnet Holy Fire, kalla opp etter Holy Jim Canyon, der den skal ha blitt påsett av ein 51 år gammal mann måndag og blant anna ha svidd ned rundt eit dusin hytter.

På veg mot hus i det sørlege California har flammane passert gjennom Cleveland National Forest, forbi byen Lake Elsinor, men no ligg tusenvis av bustader farleg til.

Brannmannskapa har kjempa ein desperat kamp i rundt 38 grader på dagtid og har berre kontroll på rundt 5 prosent av det 41 kvadratkilometer store ramma området. Då 20.000 bebuarar fekk beskjed om å evakuere husa sine, var det tydeleg at fleire ikkje stolte på å overlate til brannfolka å ta vare på bygningane, for fleire stadar trassa folk ordren og stod klare på hustaka med vasslangar for å halde unna, om flammane skulle komme.

Dei høge temperaturane og dei kraftige vindkasta er dei same vêrforholda som forårsaka den kraftige spreiinga av brannane nord i California i juli, inkludert dei som etter kvart smelta saman og vart Mendocino-komplekset nord for San Francisco.

Sidan den starta 27. juli har den øydelagt 100 heimar og blitt den største brannen i delstatshistoria. Rundt 51 prosent av den brannen er no under kontroll, men tilbake ligg eit avsvidd område på størrelse med Los Angeles.

(©NPK)

Holy Fire brenn gjennom Cleveland National Forest i California og nærmar seg busetnad. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix

Holy Fire brenn gjennom Cleveland National Forest i California og nærmar seg busetnad. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...