Møre

Pedersen herja og tok Noregs første VM-gull på 5000 meter

Sverre Lunde Pedersen gjekk styggfort og vann som første nordmann gullet på 5000-meteren under VM enkeltdistansar på skøyter i tyske Inzell torsdag.

26-åringen klokka inn til knallsterke 6.07,16. Med det sette han banerekord og norsk bestenotering på distansen nokosinne.

- Eg har alltid hatt ein draum om å bli verdsmeister. I dag vart eg det, så dette er spesielt. Alt stemde, og eg mista aldri farten. Det er langt over forventingane og vanskeleg å beskrive, sa Pedersen til NRK etter fantomløpet.

Pedersen opna svakare enn Sven Kramer, men åt seg stadig innpå. I andre halvdel av løpet berre auka og auka han til Nederland-stjerna.

Patrick Roest var den største gullfavoritten på distansen på torsdag, men nederlendaren greidde ikkje å tukte Pedersens vinnartid og vart slått med 4,52 sekund. Han måtte dermed nøye seg med sølvet, mens Kramer tok bronsen.

Teikna på at Pedersen er i stormform kom under verdscupstemnet i Vikingskipet på Hamar førre veke. Då vann Fana-løparen 5000-meteren på heimebane og tok den første internasjonale sigeren sin for sesongen.

Med tida 6.23,80 hamna Håvard Bøkko på 16.-plass då han var tilbake i byen der han i 2011 vart verdsmeister på 1500-meteren. Det var inntil torsdag Noregs siste distansegull på skøyter.

(©NPK)

Sverre Lunde Pedersen knuste rivalane og vann 5000-meteren under VM enkeltdistansar på skøyter. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...