Møre

Planlegg ny «maratonutfor» – kan gi mjølkesyrefest for Jansrud og Kilde

Eit splitter nytt, spektakulært og rundt fem kilometer langt utforrenn kan bli å finne på verdscupkalenderen i alpint frå 2022. Løypa kryssar landegrenser.

Det er den sveitsiske avisa Neue Zuercher Zeitung som skriv om planane som kan gi Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og resten av alpineliten ei ny utfordring om nokre år.

Utforrennet, som vil gjennomførast i ein trasé på rundt fem kilometer, skal starte i snautt 4000 meters høgde i fjellet Klein Matterhorn ved skistaden Zermatt. På veg ned skal utøvarane krysse den italienske grensa til målgangen i skistaden Cervinia i Italia.

– Vi ønskjer dette rennet, og vi skal gjere alt for å få det til, seier Franz Julen, president i taubaneselskapet Zermatt Bergbahnen, til Neue Zuercher Zeitung.

Han er av drivkreftene bak prosjektet og opplyser at det frå italiensk side er full oppslutning om prosjektet.

Tidlegare denne veka vart det kjent at det tradisjonsrike utforrennet i Wengen står i fare for å forsvinne ut av verdscupkalenderen som følgje av ein økonomisk disputt mellom Det sveitsiske skiforbundet og dei lokale arrangørane. I Zermatt har ein likevel ingen planar om å overta Wengens plass i kalenderen i januar.

Utforprosjektet det blir jobba med å realisere er i staden tenkt lagt til slutten av november, i perioden mellom verdscupopninga i Sölden i oktober og dei første renna som normalt følgjer mot slutten av november.

Leiinga i Det internasjonale skiforbundet er for lengst førelagd planane, og avtroppande president Gian Franco Kasper heiar fram det som kan bli ei spennande nyvinning.

– Eit utforrenn i Zermatt i november passar perfekt inn i kalenderen vår. Vi støttar prosjektet fullt ut, seier han ifølgje det tyske nyheitsbyrået DPA.

Utforrennet i den klassiske Lauberhorn-løypa i Wengen er per dags dato det lengste i verdscupsirkuset i alpint. Det måler 4455 meter. Dersom planane i Zermatt blir sette ut i live, må Jansrud, Kilde og resten av verdseliten belage seg på eit endå større krafttak.

(©NPK)

Kjetil Jansrud og resten av alpinistane kan få ei ny utfordring på grensa mellom Sveits og Italia. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...