Møre

Politikvinne står fram med historie om sextrakassering i politiet

Politioverbetjent Tania Randby Garthus fortel i ein kronikk om mange opplevingar med sextrakassering i politiet. – Ho er sterk, seier politidirektøren.

Politi-Noreg har vore skaka av påstandar om sextrakassering denne veka i samband med eit forskingsprosjekt som går føre seg. Det viser at etaten framleis har mykje å jobbe med.

I kjølvatnet av dette har politioverbetjent Garthus vorte så provosert av korleis nyheitene blir tulla med i sosiale medium, at ho har skrive ein kronikk i Politiforum om opplevingane sine frå 90- og 2000-talet.

Ho skildrar ein kultur «der tvangskyssing og «merrabitt» med gigantblåmerke på låret som resultat, berre var ein del av pakken. Såpass må ein tole, å vere politi er ikkje for pingler».

Vart spurd om sex

Vidare fortel ho om ein episode der ein mannleg politibetjent vende seg til henne då ho som ung aspirant skulle overnatte på politistasjonen.

– Som fersk aspirant på 90-talet skulle eg overnatte på stasjonen mellom to vaktsett. Ein kollega stod breibeint i døra og sa at han kom til å komme innom om natta så eg kunne få meg litt sex. Berre ein spøk sjølvsagt, men følte eg meg heilt trygg der eg låg på ein madrass og prøvde å sove? skriv ho i kronikken.

VG har vore i kontakt med ein noverande leiar i det aktuelle politidistriktet.

– Eg har vore i politiet lenge og har sett delar av ukulturar, men ikkje noko i nærleiken av dette her. Dette er noko av det verste eg har høyrt, seier han.

– Sterk politikvinne

Garthus stod fram med historia i Dagsrevyen på NRK. Der fekk ho skryt av politidirektør Benedicte Bjørnland.

– Det er ei trist historie, men det har vore ei sterk politikvinne som har stått gjennom dette, seier Bjørnland til NRK.

Politidirektøren understrekar at politiet har teke grep etter det som har komme fram denne veka.

– Derfor set vi i verk no ei medarbeidarundersøking som eksplisitt tek for seg seksuell trakassering og som kjem til å vere detaljert i spørsmåla sine, seier Bjørnland.

(©NPK)

Politidirektør Benedicte Bjørnland meiner politikvinna som fredag står fram med historier om sextrakassering i politiet har vore ei sterk politikvinne.
Foto: Geir Olsen / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...