Møre

Rapport: Eksportnæringa kan miste 55.000 jobbar

Dersom koronakrisa held fram til hausten og verdsøkonomien fell, kan ei konkursbølgje i norsk eksportnæring føre til 55.000 tapte arbeidsplassar.

Det hevdar ein fersk rapport frå Menon analyse, utført for statseigde Eksportkreditt. Han tek for seg følgjene av koronapandemien for reiseliv, sjømat, prosessindustri, maritim næring og offshore leverandørindustri.

Til saman utgjer desse næringane 70 prosent av norsk eksport, skriv Dagens Næringsliv.

– At vi kan risikere å få 55.000 til utan jobb frå eksportnæringa, illustrerer korleis krisa eskalerer frå dag til dag. Vi går frå stenging til nedsmelting, og eg trur ingen heilt klarer å sjå for seg kva konsekvensar det medfører, seier NHO-sjef Ole Erik Almlid til avisa.

Fryktar konkursar

Ifølgje rapporten kjem reiselivsnæringa til å merke det mest i år, men det er òg bransjen som kjem seg raskast til hektene att.

Prosessindustri og sjømat er godt rusta til å tole krisa, medan det ser mørkare ut for offshore leverandørindustri og delar av maritim næring, der mellom anna mange verft akkurat har kome seg etter oljekrisa.

Utan andre tiltak vil vi derfor om kort tid risikere eit betydeleg tal konkursar i maritim næring og offshore leverandørindustri, står det i rapporten.

Dersom norske verft går konkurs, blir det vanskeleg å erstatte dei, påpeikar Menon-rapporten. NHO meiner det vil gi varige, negative verknader for Noreg.

Treng inntekter

Ulstein Verft på Sunnmøre er eitt av selskapa som er ramma. Verftet har brukt dei siste fem åra på å omstille seg etter oljekrisa i 2014.

– Dette rammar olje-, gass- og offshorekundane våre og cruisereiarlaga. Vi var på full fart inn i nye segment, og var i ferd med å levere den første cruisebåten vår, seier administrerande direktør Gunvor Ulstein til NRK.

Ho seier verftet treng inntekter, og at eit kriselån frå Statens obligasjonslån ikkje hjelper.

Det hastar med å få på plass løysingar for å unngå konkursar, meiner direktør Otto Søberg i Eksportkreditt.

– For nokon vil det dreie seg om veker. Mange av desse selskapa sit i store og solide verdikjeder, med mange underleverandørar med mange små og mellomstore norske bedrifter, seier han.

(©NPK)

Ulstein Verft på Sunnmøre har sett fleire salsprosjekt på vent på grunn av koronakrisa. Verftet har brukt 1,1 milliardar på å omstille seg etter oljekrisa og er usikker på kor lenge det kan overleve dagens situasjon. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...