Regjeringa gir tilskot til CO2-fangst på Klemetsrud

Etter ein periode med uvisse rundt CO2-fangstprosjektet til Fortum Oslo Varme på Klemetsrud i Oslo, gir regjeringa no tilskot til forprosjektering.

I ei pressemelding frå regjeringa fredag blir prosjektet på avfallsanlegget skildra som betydeleg styrkt sidan førre vurdering. Regjeringa viser til at det finske selskapet Fortum Oslo Varme har lukkast med å redusere kostnadsestimata og uvissa knytt til gjennomføringa av prosjektet. Total kostnad for fangst, lagring og transport over ein femårsperiode er redusert frå 13,1 til 11,8 milliardar kroner.

To prosjekt

- Eg er glad for at fangstprosjektet til Fortum er forbetra og at vi no tilbyr forprosjektering av to fangstprosjekt. Eit rimeleg kostnadsnivå er avgjerande for at det kan bli eit godt demonstrasjonsprosjekt. Konkurranse mellom fangstaktørar er eit bidrag til dette, seier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i meldinga.

Det andre CO2-fangstprosjektet regjeringa satsar på er ved sementfabrikken i Brevik, som blir drive av selskapet Norcem.

SV: - Bra med grønt lys

Regjeringa har ein uttalt ambisjon om å realisere ei kostnadseffektiv løysing for fullskala CO2 -handtering i Noreg. Om denne ambisjonen er blitt reflektert i praktiske tiltak er omdiskutert. Både SV og Bellona har etterlyst at regjeringa legg tilstrekkelege løyvingar til å vidareføre prosjekt med CO2-fangst i Noreg på bordet. Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken for SV er glad for at regjeringa no har avgjort å satse på prosjektet på Klemetsrud.

- Hetebølgjene og tørken i sommar har for alvor vist oss at det hastar å få på plass utsleppskutt. Derfor er det bra at regjeringa gir grønt lys til å gå vidare med karbonfangst anlegget på Klemetsrud. Vi forventar at regjeringa har fullt trykk på dette framover. Verda er heilt avhengig av denne klimateknologien dersom vi skal unngå dei verste konsekvensane av klimaendringane, seier Haltbrekken i ei melding til NTB.

(©NPK)

Olje- og energiminister Terje Søviknes har gitt grønt lys for forprosjektering av fangst og lagring av CO2 på energigjenvinningsanlegg til Fortum Oslo Varme på Klemetsrud i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Olje- og energiminister Terje Søviknes, Eirik Lae Solberg (H), Guri Melby (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) gjesta fredag energigjenvinningsanlegg til Fortum Oslo Varme på Klemetsrud i Oslo.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...