Møre

Regjeringa lei av mangelen på kvinnelege leiarar - sender råd til 500 selskap

Det er gammaldags å slå seg til ro med dårleg kjønnsbalanse i leiargruppa, meiner barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Det er gammaldags å slå seg til ro med dårleg kjønnsbalanse i leiargruppa, meiner barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Helleland og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender i desse dagane råd til 500 selskap om korleis dei skal få fleire kvinner opp og fram i bedrifta.

- Vi har mange dugelege leiarar som viser at det er mogleg å rekruttere fleire kvinner i leiinga, og det fortener dei honnør for. Dei blir lagde merke til, og dei er attraktive arbeidsgivarar, særleg for dei unge flinke folka, seier Helleland.

Råda er basert på innspel frå næringslivet sjølv.

Blant dei er å:

  • setje mål for kjønnsbalanse på alle nivå i bedrifta og måle utviklinga
  • formulere stillingsutlysingar sånn at både kvinner og menn blir tiltrekt
  • tenke nytt når det gjeld alder og karrierebakgrunn når folk skal tilsetjast
  • alltid ha både kvinner og menn på lista over dei som blir innstilt

Karriere og familie

Selskapa blir oppfordra til å legge til rette for å kunne kombinere familie og karriere. Leiaren må gå føre med eit godt døme og forvente at fedrar tek pappaperm og er heime med sjukt barn, ifølgje brosjyren regjeringa har laga. Dessutan bør ein følgje opp menn og kvinner når dei kjem tilbake frå foreldreperm.

- Arbeid med kjønnsbalanse i toppleiinga er ikkje noko ein kan jobbe med sånn innimellom, det må tvert imot vere ein integrert del av rekrutterings- og personalpolitikken til selskapa, seier Isaksen.

Selskapa blir rådde til å jobbe systematisk med å finne talent av begge kjønn, følgje dei opp med mentorordningar og gi dei kompetansen dei treng for å kunne ta ein toppleiarjobb.

Det må stillast krav til dagleg leiar om å sørgje for at utviklinga går i riktig retning.

Lei av unnskyldningar

Berre 21 av dei 200 største selskapa i Noreg har ein kvinneleg toppleiar. Og i toppleiargruppene i desse selskapa er kvinnedelen berre 22 prosent.

Selskapa får streng melding frå Helleland og Isaksen i forordet til brosjyren:

- Vi har sett oss leie på at nokre av selskapa unnskyldar manglande mangfald i toppen med at det ikkje finst kompetente kvinner til stillinga, eller at desse kvinnene sjølv ikkje ønsker jobben. Dei kompetente kvinnene finst, og selskapa må ta ansvar for at fleire blir moglegheita gitt til å jobbe seg oppover og få leiarerfaring.

(©NPK)

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er leie av å høyre unnskyldningar om kvifor store selskap manglar kvinner i toppen. No gir dei næringslivet konkrete råd om korleis dei kan gjere det betre. Bilde er tatt under toppleiarkonferansen i november, der nettopp kjønnsbalanse i leiinga var tema. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...