Møre

Regjeringa vil forby TV-reklame for utanlandske pengespel

Regjeringa vil slå ned på «enorme mengder» reklame for utanlandske pengespel og legg no ut eit forslag til lovforbod på høyring.

Det er berre aktørar som har lisens til å arrangere pengespel i Noreg, som har løyve til å reklamere for spela sine. Og her i landet er det Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og enkelte private lotteri som har lov til å reklamere for pengespel.

- Likevel rullar enorme mengder pengespelreklame over Tv-skjermane i norske heimar kvar veke, heiter det i ei pressemelding frå Kulturdepartementet.

No sender kulturminister Trine Skei Grande (V) ut eit lovforslag på høyring, der det gjennom kringkastingslova skal slåast ned på reklame for pengespel som ikkje har løyve i Noreg, på norske fjernsyns- og strøymetenester. Medietilsynet skal få heimel til å pålegge til dømes TV- og strøymedistributørar å «hindre eller vanskeliggjøre tilgangen til markedsføring av pengespill».

Ein person som ser på TV gjennomsnittleg to timar kvar dag, kunne bli eksponert for omkring 24 pengespelreklamar på éi veke, viser ein rapport som Rambøll laga for Lotteritilsynet i fjor.

- Medietilsynet ser i utgangspunktet positivt på ei slik innstramming av lovverket som gir oss ein reell heimel til å stoppe marknadsføring av pengespel som ikkje er tillate i Noreg, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Det er marknadsføringa som skal hindrast, og ikkje tilgangen til fjernsynskanalen eller bestillingstjenesten.

Vil åtvare spelarar

I tillegg til å forby fjernsynsreklame for utanlandske pengespel gjennom endringar i kringkastingslova, vil regjeringa òg innføre ei varslingsordning. Brukarar som går inn på utanlandske spelsider, blir åtvara mot at dei er i ferd med å bryte norsk løyve.

- KrF har kjempa for å stoppe pengespelreklame frå utlandet. TV-distributørar omset pengespelreklame for store summar og har prøvd å unngå forbodet ved å sende frå utlandet. No skal forbodet handhevast og reklamen blir stansa, seier kulturpolitisk talsperson Jorunn Gleditsch Lossius i Kristelig Folkeparti (KrF).

Kulturminister Trine Skei Grande (V) understrekar at Noreg har einerettsmodell av omsyn til såkalla «sårbare spillere». Den siste befolkningsundersøkinga frå 2015 anslo at det er til saman 122.000 risiko- og problemspelarar i Noreg.

- No slepp vi å bli bombarderte med tusenvis av reklamar for uregulerte spelselskap kvar einaste dag. Det er godt nytt, spesielt for dei som slit med å kontrollere spelinga si, seier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis - Samarbeidsorganet til rusfeltet.

- Vil gi færre kanalar

Nordic Entertainment Group og Discovery Networks Norway, som eig dei kommersielle Tv-aktørane TV3 og TVNorge, er ikkje overraskande svært negative til grepet til regjeringa. Reklameinntektene frå spelreklame utgjer 500-600 millionar kroner i året. Utanlandske spelselskap brukar tre gonger så mykje som norske spelselskap på TV-reklame, ifølgje departementet.

«Konsekvensene kan bli dramatiske for norsk TV- og produksjonsbransje; populære norske dramaserier og underholdningsprogrammer kan forsvinne fra skjermen», blir det oppført frå TV3-eig Nordic Entertainment Group.

- Viss forbodet skulle bli vedtatt, kan populære Tv-kanalar som TV3, Viasat 4, TV6, MAX, VOX, FEM og Eurosport forsvinne frå norske Tv-skjermar, seier administrerande direktør Vegard Drogseth i Nordic Entertainment Group.

Han poengterer at blant kanalane som blir ramma, er «kanaler som i 30 år har sendt lovlig fra utlandet i henhold til EUs TV-direktiv». Forslaget til regjeringa er i strid med direktivet, sidan Noreg er medlem av EØS, peikar Drogseth på, som meiner «direktivet er tydelig på at sendinger fra utlandet skal følge reglene for det landet man sender fra».

Kulturminister Trine Skei Grande (V) svarer at AMP-direktivet er nyleg revidert, og at det gir Noreg handlingsrom til å setje i verk tiltak mot utanlandsk pengespelreklame i TV-sendingar sjølv om sendingane kjem frå eit anna EØS-land.

- Det er ikkje snakk om å stanse vidaresendingar av kanalar eller program, berre reklamen som blir vist i desse kanalane eller i tilknyting til programma, seier ho.

(©NPK)

Norsk Tipping er den eneste aktøren som har rett til å tilby pengespel i Noreg. No vil regjeringa slå ned på reklame for utanlandske speltenester på norske skjermar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...