Regjeringa vil gi opptil 400 rusavhengige i Noreg gratis heroin

Regjeringa vil gå inn for eit prøveprosjekt der inntil 400 rusbrukarar kan få gratis heroin. Helsedirektoratet skal foreslå kven som skal få det og korleis.

Allereie i januar signaliserte helseminister Bent Høie (H) at han ville sjå på moglegheita for å innføre forsøk med heroinassistert behandling (HAB). No skriv Aftenposten av eit prøveprosjekt kan starte i 2020 eller 2021.

Det er Helsedirektoratet som skal foreslå kva for rusmisbrukarar som skal få tilbodet og korleis utlevering av heroin skal gå føre seg. Direktoratet skal også kartleggje dei økonomiske konsekvensane, skriv avisa.

- Vi vil hjelpe dei rusavhengige som elles er vanskelege å nå, dei som ikkje er ein del av LAR (legemiddelassistert rehabilitering) og som er vanskelege å behandle, seier Høie.

Oslo og truleg Bergen

I første omgang meiner Høie det er viktig å behandle dei tunge rusavhengige. Kor lenge eit eventuelt prøveprosjekt skal vare, har regjeringa enno ikkje tatt stilling til.

Helsedirektoratet er også bedt om å utarbeide ein plan for dei som blir inkludert i forsøket, og som må avslutte HAB, dersom evalueringa viser at det ikkje er grunnlag for å fortsette.

Oslo kommune har allereie søkt om å få delta i forsøket, skriv Aftenposten. Også Bergen kjem etter det som er sagt til å søke om å få delta. Mens få spørsmål har eit klart svar før Helsedirektoratet er ferdige med si evaluering, veit regjeringa i det minste kvar medikamenta skal skaffast.

- Andre land kjøper heroin direkte frå legemiddelindustrien, vi skal ikkje ut på gata og kjøpe, seier Høie.

KrF reagerer

KrF-nestleiar Olaug Bollestad er alt anna enn fornøgd med regjeringas forslag og meiner det vil vere trist dersom rusavhengige menneske blir møtte med meir rus i behandlinga av rusavhengnad.

- Staten kan ikkje gi opp dei rusavhengige og kampen for å gi dei eit verdig liv ved å dele ut stoffet som forsegla rusavhengnaden i utgangspunktet, seier ho til Aftenposten.

Høgre vedtok allereie på landsmøtet i mars i fjor at dei ønsker å prøve heroinassistert behandling for å redusere talet på overdosedødsfall blant tunge rusmisbrukarar.

Regjeringa vil gå inn for å starte eit prøveprosjekt der inntil 400 rusbrukarar kan få gratis heroin, opplyser helseminister Bent Høie (H) torsdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...