Møre

Rolegare børsar i Asia

Børsane i USA avslutta med markert fall også torsdag. Berre timar seinare opna nokre av Asia-børsane også med nedgang fredag, men ikkje like betydeleg.

I Tokyo var Nikkei-indeksen, som raste heile 3,89 prosent torsdag, ned 1,06 prosent ved opningstid. Den klatra likevel noko opp etter ein times handel. Den breiare Topix-indeksen var berre ned 0,66 prosent.

I Shanghai var fallet 0,36 prosent fredag morgon, mens i Sør-Korea og Hongkong var det grøne tal å sjå.

Sjette dag med fall i USA

Nedturen i USA gjekk torsdag hardast utover selskap innan bank- og helsesektoren. Men uroa rammar breitt, og sjølv aksjar som har vore rekna som trygge plasseringar, mista verdi.

Ved stengjetid hadde Dow Jones falle 2,1 prosent. Dermed har industriindeksen falle med 5,3 prosent på to dagar, noko som er den kraftigaste nedgangen sidan februar.

Også den teknologitunge Nasdaq-indeksen fall, men mykje mindre enn dagen før. Tapet var på 1,2 prosent. Den breie S & P-indeksen enda ned 2,1 prosent.

To hovudgrunnar

Dagen før raste aksjekursa med 3-4 prosent. Nedgangen ramma store teknologiselskap som Amazon, Microsoft og Apple spesielt hardt, og torsdag fortsette nedgangen.

Analytikarar forklarer fallet med frykt for at USAs sentralbank vil komme med fleire renteaukingar for å hindre overoppheting av økonomien. I tillegg er det fleire forhold som tyder på at veksten i verdsøkonomien vil minke, blant anna som følgje av handelskrigen mellom USA og Kina.

(©NPK)

Børsnedturen var ikkje like stor i Asia fredag. I Sør-Korea og Hongkong var det grøne tal. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...