Møre

Säpo: Russland og Kina er Sveriges største truslar

Russland og Kina utgjer dei største truslane mot Sverige, heiter det i ein trusselrapport frå tryggingspolitiet Säpo.

Russland blir peikt ut som «landet med eit antagonistisk ansikt som har størst konsekvens for Sveriges sikkerheit» gjennom påverknad og spionasje, ifølgje rapporten som vart presentert torsdag.

Om Kina heiter det at landet «driv aktiv etterretningsinnsamling mot økonomiske interesser, blant anna gjennom oppkjøp av selskap med ettertrakta teknologi og nettangrep. Det skjer i så stor utbreiing at det kan få konsekvensar for sikkerheita i Europa», skriv Säpo.

Säpo nemner ikkje spesifikt kontroversen rundt det kommande 5G-mobilnettet og om i kva grad Sverige bør kjøpe utstyr frå kinesiske Huawei til dette formålet. Säpo-sjef Klas Friberg konstaterer likevel i forordet sitt i rapporten at «utviklinga innan for eksempel kunstig intelligens og 5G fører til nye moglegheiter, men også til at sårbarheita i viktige bedrifter framleis kjem til å vere stor».

(©NPK)

Säpo-sjef Klas Friberg, her under ein diskusjon om sikkerheit på nettet under Arendalsveka i august, åtvarar mot truslar frå Russland og Kina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...