Møre

Sierra Leone skjerpar straffa for seksuelle overgrep

Sierra Leones president seier valdtekter og seksuell vald utgjer ei nasjonal krise, og innfører unntakslover for å få kontroll over situasjonen.

President Julius Maada Bio kom med erklæringa i ein tale i regjeringsbygget i Freetown torsdag.

Tal frå politiet i Sierra Leone viser at 8.505 menneske vart utsette for vald knytt til seksualitet og kjønn i 2018, heile 3.755 fleire enn i 2017. Over ein tredel av desse var valdtekter av mindreårige.

- Eg erklærer valdtekt og seksuell vald for å vere ei nasjonal krise, sa Bio, og varsla at det skal innførast livstidsstraff for valdtekt av mindreårige.

Presidenten hadde tårer i auga etter at han hadde høyrt eit vitne fortelje om valdtekt etter å ha overlevd ebola.

- Alle statlege sjukehus skal gi gratis behandling og attestar til offer for valdtekt og seksuell vald, fortsette han.

Han sa også at tusenvis av overlevande etter valdtekter i Sierra Leone har fått livet sitt øydelagt og er traumatiserte.

Av 30.000 jenter og kvinner som har overlevd seksuell vald i landet, er 93 prosent under 17 år, ifølgje organisasjonen Rainbow Initiative. Ein del har fått hiv og hundrevis har vorte gravide som følgje av valdtektene.

Valdtekt har ikkje vorte hardt slått ned på i landet tidlegare. I ei profilert sak i fjor fekk ein 56 år gammal mann eitt år i fengsel for å ha valdteke ei seks år gammal jente.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...