Møre

Muslimar uroa over muslimhat etter moskéangrepet på New Zealand

Politiet sette inn tryggingstiltak rundt fleire moskear i Noreg etter New Zealand-angrepet. På Grønland i Oslo uroar muslimane seg over veksande muslimhat.

I Oslo, Trondheim, Bergen og i Søraust politidistrikt sørgde politiet fredag for å setje ut mannskap ved moskeane. Politiet patruljerte i området rundt moskeane og arbeidde førebyggande.

Førebels er det meldt om 49 drepne etter at fleire personar angreip to moskear i byen Christchurch på New Zealand. Medan unge og gamle var samla til fredagsbønna, kom det inn ein mann i militærklede med ei halvautomatisk rifle i hendene.

- Ein blir jo redd

Talsperson Arshad Jamil i moskeen til Islamic Cultural Centres (ICC) på Grønland i Oslo fortel at moskeen auka tryggingstiltaka etter angrepet og hyra inn eit eksternt vaktselskap.

Moskeen på Grønland er den nest største i Oslo med rundt 4.500 medlemmer. Vanlegvis samlar mellom 1.200 og 1.500 personar seg til fredagsbønn her.

Talsperson Jamil fordømmer moskéangrepet og seier at folk har vore bekymra.

- Ein blir jo redd, så gjennomtenkt og planlagt som dette verkar. I tillegg skal han ha henta inspirasjon frå Anders Behring Breivik, seier han til NTB.

Fryktar fleire angrep

Gjerningsmannen blir omtalt som ein høgreekstremist og angrepet som det verste som nokon gong har vorte retta direkte mot muslimar i eit vestleg land.

I eit manifest som mannen bak New Zealand-terroren skal ha publisert, blir det hevda at han har vore i kontakt med Anders Behring Breivik, og at han er inspirert av nordmannen.

Talsperson Jamil er uroleg for at folk i andre delar av verda kan bli inspirerte også av dette angrepet - både høgreekstreme og såkalla ekstreme islamistar.

- Personleg tenker eg at dette angrepet ikkje er så koordinert at det kjem til å skje fleire stader fredag, men at det kan skje i framtida, seier han.

Auka vakthald

Abdul Wahab Najeed er ein av dei frivillige med gule vestar i moskeen denne fredagen. Han meiner angrepet på New Zealand viser at det er nokre stemningar i samfunnet som nører opp under muslimhatet.

- Vi såg etter 22. juli at den tøffe tonen endra seg, men etter nokre få veker var vi tilbake til det same. Eg håper at regjeringane i alle land no tar islamofobien på alvor.

Fredag skreiv Islamsk Råd Norge på Facebook-sida si at dei er i kontinuerleg kontakt med politiet etter angrepet, og Muslimsk Dialognettverk (MDN) har gått ut med ei oppmoding om å auke vakthaldet.

- Må ta muslimhat på alvor

Bystyremedlem i Oslo Nasir Ahmed (Ap), som òg var på plass under fredagsbønna i moskeen på Grønland, seier at frykta for eit angrep er noko alle kjenner på etter ein slik dag.

Han etterlyser «skikkelege tiltak» mot hatkriminalitet og synest den moglege Breivik-koplinga er skremmande.

- Aukande hatkriminalitet er ei stor utfordring som styresmaktene må ta på alvor, seier han til NTB.

(©NPK)

Talsperson for Islamic Cultural Centre (ISS), Arshad Jamil, fortel at dei sette inn ekstra vakter under fredagsbønna etter angrepet på New Zealand fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Minnemarkering under fredagsbønna ved Islamic Cultural Centres moské i Tøyenbekken etter at ein høgreekstrem terrorist stod bak angrep på New Zealand. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Islamic Cultural Centres moské i Tøyenbekken i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ekstra vakthald under fredagsbønna ved Islamic Cultural Centres moské i Tøyenbekken i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Abdul Wahab Najeed var ein av dei frivillige med gule vestar i moskeen denne fredagen. Han meiner angrepet på New Zealand viser at det er nokre stemningar i samfunnet som nører opp under muslimhat. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...