Møre

Søreide skuffa over Trump

Utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er skuffa over at president Donald Trump trekkjer USA frå Open Skies-avtalen.

– Noreg er skuffa over den amerikanske avgjerda om å gå ut av Open Skies-avtalen, seier Søreide.

35 land, blant dei Noreg, har slutta seg til avtalen, som tredde i kraft i 2002.

Avtalen har gitt signaturstatane høve til å gjennomføre rekognoseringsflygingar over territoria til kvarandre, noko som har vorte sett på som viktig for å fremje internasjonal tillit og hindre konflikt.

Trump skuldar Russland for avtalebrot, og utanriksministeren Mike Pompeo opplyste torsdag at USA forlèt avtalen om seks månader.

Felles kunngjering

USAs avgjerd blir møtt med brei kritikk frå europeisk hald.

– Vi beklagar USAs varsla tilbaketrekking frå Open Skies-avtalen, sjølv om vi deler bekymringane om korleis Russland har etterlevd ho, heiter det i ei felles kunngjering frå Frankrike, Tyskland, Belgia, Spania, Finland, Italia, Luxembourg, Nederland, Tsjekkia og Sverige.

– Open Skies-avtalen er eit avgjerande element i rammeverket for å styrkje tilliten som er skapt gjennom dei siste tiåra, med sikte på å auke openheita og sikkerheita for den euroatlantiske sona, heiter det vidare.

Fremjar openheit og tillit

Utanriksminister Ine Eriksen Søreide meiner avtalen bidreg til å fremme «militær openheit og tillit mellom deltakarane i samarbeidet».

– Avtalen er ikkje minst viktig i dagens situasjon med auka spenningar, og der rustningskontrollmekanismar generelt er under press, seier ho.

– Saman med allierte og dei nordiske naboane våre har Noreg tydeleg understreka overfor USA at vi verdset avtalen. Vi ser avtalen som ein del av vår felles tryggingsarkitektur, og vi meiner han tener både Noregs, Natos og alliertes interesser, held ho fram.

– Noreg deler USAs bekymring for Russlands mangelfulle etterleving av Open Skies-avtalen, og vi har teke opp og vil halde fram med å ta opp den manglande etterlevinga med Russland. Det er likevel vårt syn at dei aktuelle utfordringane knytt til gjennomføring av avtalen kan og bør handterast innanfor rammene og organa til avtalen, seier Søreide.

Russland avviser

USA har lenge trua med å trekke seg frå avtalen, med tilvising til at Russland nektar overflygingar over Moskva og Tsjetsjenia, og dessutan nær Abkhasia og Sør-Ossetia.

Russarane blir òg skulda for å gjere det vanskeleg å flyge over enklaven Kaliningrad mellom Litauen og Polen.

Russiske styresmakter avviser at dei bryt avtalen, skuldar USA for å bruke dette som påskot for å trekke seg frå nedrustingsavtalar og seier at landet framleis vil overhalde avtalen.

– Så lenge avtalen gjeld, vil vi fullt ut overhalde alle rettar og plikter i samsvar med han, seier Russlands viseutanriksminister Aleksandr Grusjko til Ria Novosti.

(©NPK)

Utanriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er skuffa over USAs avgjerd om å trekke seg frå Open Skies-avtalen, som ifølgje ho bidreg til å fremme «militær openheit og tillit». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tyskland utanriksministeren Heiko Maas er blant dei som er kritisk til at USA forlèt Open Skies-avtalen. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...