Møre

Uroa aukar på børsane i USA

Børsane i USA heldt seg stabile då aksjehandelen begynte torsdag. Etter kvart auka uroa, og etter vel to timar hadde viktige indeksar falle til rundt 1 prosent.

Mange var spente på korleis opninga ville bli, etter det kraftige børsfallet dagen før.

Seint på formiddagen i New York låg industriindeksen Dow Jones 1,1 prosent lågare enn sluttnoteringa dagen før.

Den breiare indeksen S & P 500 fall også med 1,2 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq hadde ein nedgang på 0,7 prosent.

Dagen før raste aksjekursa med 3-4 prosent. Nedgangen ramma store teknologiselskap som Amazon, Microsoft og Apple spesielt hardt.

Årsaka er ifølgje analytikarar frykt for at amerikansk økonomi er i ferd med å bli overoppvarma, noko som vil kunna føra til auka inflasjon med etterfølgjande renteaukingar.

Men då det torsdag blei lagt fram tal som viste at inflasjonen i september var lågare enn venta, hadde det ein viss roande verknad på aksjemarknadene.

Turbulensen påverkar også valutamarknaden. Verdien på kinesiske yuan har falle til det lågaste nivået på eitt og eit halvt år. Samtidig blir rentene pressa oppover på fleire hald, spesielt for land med stor gjeld, som til dømes Italia, sidan det blir stilt spørsmål ved tilbakebetalingsevna på lang sikt.

Ifølgje sjeføkonom i svenske SEB, Robert Bergqvist, er børsnedgangen ein naturleg følgje av at konjunkturen har passert toppen. Uroa kjem av frykt for kva som vil skje med den økonomiske veksten framover, meiner han.

- Verda er i ein situasjon der vi har passert veksttoppen, og spørsmålet no er kor mykje han kjem til å bremsa, seier han.

(©NPK)

Aksjehandlar Michael Pistillo under det kraftige aksjefallet på New York-børsen onsdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...