Svenska Akademien krev at medlemmene respekterer teieplikta

Svenska Akademien har offentleggjort nye statuttar der medlemmene blir bedne om i respektere teieplikta og unngå å kritisere institusjonen.

- Ein forventar at medlemmer gjer ein god arbeidsinnsats, respekterer teieplikta og unngår å kritisere Akademien eller kollegaer offentleg, heiter det i den nye teksten.

I førre veke melde Svenska Akademien at nye statuttar skal avløyse dei frå 1786 på ein meir «moderne» måte. Etter beskjeden kom det fleire ønske om offentleggjering av statuttane, for å dempe spekulasjonar om det interne arbeidet i institusjonen. Fredag la Akademien ut dokumentet.

- Vi har gitt statuttane nye tolkingar som skal gjelde for vår tid, seier fungerande sekretær Anders Olsson.

Akademien, som deler ut prisar og stipend innan språk og kultur, deriblant Nobelprisen i litteratur, kjem ikkje til å dele ut Nobelprisen i år som følgje av at Akademien har mista tillit etter ei rad skandalar.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som er gift med Akademien-medlem Katarina Frostenson, har stått sentralt. Han dreiv eit kultursenter som har fått pengestøtte frå Akademien, men vart i fjor haust skulda for seksuelle overgrep, trakassering og å ha leke namna på sju nobelprisvinnarar til pressa før dei vart offentleggjorde. Sjølv avviser han skuldingane.

I april forlét tre av medlemmene Akademiet, og ei veke seinare trekte Frostenson og den faste sekretæren Sara Danius seg.

Dei nye statuttane opnar likevel for at avhopparar som Sara Danius, Peter Englund og Kjell Espmark kan delta i avstemmingar når nye medlemmer blir valde inn.

(©NPK)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...