Møre

Tre av fire unge er innom idretten, men fråfallet er stort

Ein ny rapport frå NOVA viser at dei aller fleste ungdommane held seg fysisk aktive gjennom organisert idrett. Samtidig er det mange som fell av.

Det melder Norges idrettsforbund (NIF) torsdag. Rapporten er basert på Ungdata-undersøkinga frå 2018.

Av 225.000 ungdommar i alderen 13-18 år svarer heile 93 prosent at dei har deltatt i organisert idrett. 75 prosent svarer at dei også har vore med i idrettslag i ungdomstida.

- Det er særs gledelege at den organiserte idretten utgjer ein såpass vesentleg del av livet til ungdommar, og bidrar til ei aktiv ungdomsbefolkning og god livskvalitet. Men desse gode tala er ikkje ei kvilepute for oss i idretten. Vi ser at vi framleis har ein veg å gå før vi får ned fråfallet, og vi må framleis jobbe for å senke kostnadene for deltaking i barne- og ungdomsidretten, seier NIFs generalsekretær Karen Kvalevåg.

60 prosent sluttar

Undersøkinga viser samtidig at nærare seks av ti ungdommar sluttar med idrett før dei når 17-18-årsalderen.

- Det er viktig å la ungdom vere med å avgjere, påverke og forme sin eigen idrettskvardag. Det er ikkje alle som synest at konkurransar er det mest interessante med å vere med i eit idrettslag, seier Linda Jacobsen, som er rådgivar for breiddeidrett i idrettsforbundet.

Ho vil at ungdommar som ikkje ønsker å vere aktive, kan få roller som trenarar, dommarar, styremedlemmer eller andre oppgåver knytt til ulike arrangement.

- Vi må bli endå flinkare til å legge til rette for ei livslang rolle i norsk idrett.

Fråfallet aukar med alderen

Dei største fråfalla er blant ungdommar frå lågare sosiale lag. NOVA-forskar Anders Bakken påpeikar at det er fem gonger større sjanse for at unge frå lågare sosiale lag aldri har vore med i organisert idrett, samanlikna med dei frå høgare sosiale lag.

Samtidig er det ikkje eitt bestemt tidspunkt i ungdomsåra der fråfallet frå organisert idrett er spesielt stort, forklarer han.

- Fråfallet er jamt aukande utover i ungdomstida fram til 16-17-årsalderen. Men ein del sluttar i overgangen frå barne- til ungdomsidretten, seier Bakken.

(©NPK)

Seks av ti ungdommar sluttar med organisert idrett før 17-18-årsalderen. Bildet er frå Norway Cup på Ekebergsletta i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...