Trump hylla seg sjølv etter NATO-møtet

USAs president Donald Trump hevdar han har fått NATOs medlemsland til å bruka meir pengar på forsvar. Kva han siktar til, er likevel uklart.

- Det er gjort enorm framgang, alle har blitt samde om å auka forpliktingane vesentleg, dei skal auka det til nivå dei aldri har vurdert tidlegare, sa Trump med tilvising til forsvarsutgiftene til Nato-landa då han torsdag ettermiddag møtte pressa på siste dagen av toppmøtet i Brussel.

Trump sa også at forpliktinga til USA i høve til Nato er veldig sterk, og at NATO-sjef Jens Stoltenberg seinare på dagen vil leggja fram nye tal over forsvarsutgiftene til medlemslanda.

- Generalsekretær Stoltenberg har gjort ein fantastisk jobb, sa Trump.

Ingen detaljar

Det er likevel uklart kva nye forpliktingar Trump siktar til. Sjølv gav han ingen detaljar under pressekonferansen.

Slutterklæringa frå toppmøtet blei vedteken allereie onsdag, og der flytta ikkje Nato på så mykje som eit komma i det såkalla toprosentmålet, som blei vedteke på toppmøtet i Wales i 2014.

Målet går ut på at alle allierte skal «ta sikte på å bevega seg mot» ein pengebruk på minst 2 prosent av BNP innan 2024.

Frankrikes president Emmanuel Macron avviste på sin eigen pressekonferanse torsdag påstanden til Trump om at Nato-landa er samde om å bruka endå meir pengar.

- Det er ei slutterklæring som blei publisert i går. Det er veldig detaljert. Det stadfestar målet om 2 prosent innan 2024, sa Macron.

- Ikkje nødvendig

Pressekonferansen til Trump blei halden etter et krisemøte torsdag formiddag med alle 29 medlemslanda til Nato. Krisemøtet kom til etter at Trump tidlegare på dagen på nytt tok opp spørsmålet om fordeling av børene.

Under pressekonferansen fekk Trump spørsmål om han kan trekkja USA ut av Nato utan støtte frå Kongressen.

- Eg trur eg kan det, men det er ikkje nødvendig, svarte Trump.

Bakgrunnen for spørsmålet var at Trump ifølgje kjeldene til DPA tidlegare på dagen truga med amerikansk åleinegang i forsvarspolitikken viss ikkje dei NATO-allierte auka forsvarsbudsjetta omgåande.

- Veldig fornøgd

Under pressekonferansen stadfesta ikkje Trump at han truga med dette.

- Eg sa til folk at eg ville vore veldig misnøgd viss dei ikkje auka forpliktingane, sa presidenten. Han heldt fram med å seia at han også onsdag gjorde det klart at han var «ekstremt misnøgd» med situasjonen.

- No er vi veldig nøgde, og vi har eit veldig, veldig mektig og sterkt Nato, mykje sterkare enn for to dagar sidan, heldt fram Trump.

- Vi ønskjer å nå 4 prosent i framtida. Men akkurat nå får vi folk opp til 2 prosent, og det vil skje i løpet av få år, sa presidenten.

Nato-kjelder og Frankrikes president Macron har gått ut og avvist at Trump truga med å trekkja USA frå Nato.

(©NPK)Donald Trump i Brussel torsdag. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...