Trump opna NATO-toppmøtet med kraftsalve

USAs president Donald Trump gjekk til frontalangrep på Tyskland då stats- og regjeringssjefane i Nato samla seg i Brussel.

I den grad målet var at alliansen skulle å stå fram som samla, blei NATO-toppmøtet eit nederlag allereie før det begynte.

Det sytte ein kamplysten president Trump for nærmast heilt på eiga hand, først med ein serie krasse twittermeldingar, og så med ei rein utskjelling av Tyskland då han møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til frukost onsdag morgon.

- Mange land betalar ikkje det dei skal. Dei skuldar oss ærleg talt enorme pengesummar, sa Trump.

Stoltenberg blei grilla

Mens pressa framleis var til stades i rommet, blei Stoltenberg stilt til veggs med knallharde spørsmål frå Trump, som hevda at Tyskland har gjort seg til «Russlands fange» gjennom avtalar om kjøp av gass frå russarane.

- Nato er ein allianse med 29 land, og nokre gonger er det usemje. Gassleveransane frå Russland til Tyskland er ei sak der allierte er ueinige. Men styrken til Nato er at vi trass i usemja alltid har vore i stand til å samla oss rundt kjerneoppgåva vår, som er å forsvara og verna kvarandre. Vi veit at vi er sterkare saman enn kvar for oss. Eg meiner to verdskrigar og den kalde krigen har vist at vi er sterkare saman enn kvar for oss, svarte Stoltenberg.

Men han blei raskt avbroten av den amerikanske presidenten:

- Korleis kan de stå saman når eit land får energi frå den personen de vil ha vern mot? spurde Trump.

- Dei gjer berre Russland rikare. Dei gjer berre Russland rikare, sa han.

Rett i statskassa

Sjølv under den kalde krigen var det handel med Sovjetunionen, sa Stoltenberg. Men Trump avbraut på nytt.

- Eg synest handel er fantastisk, men energi er ei heilt anna sak, sa presidenten.

- Vi vernar Tyskland, vi vernar Frankrike, vi vernar alle desse landa, og så inngår fleire av desse landa ein gassavtale med Russland, der dei betalar milliardar av dollar rett i statskassa til Russland, sa han.

På toppen av dette brukar Tyskland altfor lite pengar på forsvar, ifølgje Trump.

- Eg synest det er veldig urettferdig mot landet vårt. Det er veldig urettferdig overfor skattebetalarane.

Nervøsitet

I oppkøyringa til toppmøtet har det vore stor nervøsitet for den typen konfrontasjonar.

Frykta har vore at Trump skal etterlate seg ein allianse som verkar å splitta og svak, og det berre dagar før han møter Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors.

Då Tysklands statsminister Angela Merkel kom til toppmøtet, sa ho at ho «gledde seg», men at ho rekna med konfrontasjonar.

Stikk til Trump

I det som etter alle solemerke var meint som eit svar til påstanden til Trump om at Tyskland lét seg kontrollera av russarane, nemnde Merkel at ho sjølv voks opp i det kommunistiske Aust-Tyskland.

- Eg har sjølv opplevd å vera i ein del av Tyskland som var kontrollert av Sovjetunionen, og eg er svært glad for at vi i dag er samla i fridom og difor kan bestemma over vår eigen politikk og ta våre eigne avgjerder, sa ho.


(©NPK)Stats- og regjeringssjefane og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg samla på toppmøtet til alliansen i Brussel. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpixNATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump åt frukost saman før NATO-toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpixNATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump åt frukost saman før NATO-toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...