Møre

Turistforeininga: - Det beste med å vere på tur, er å komme trygt heim

Med eit postkort med fjellvettreglane - og dessutan sjokolade og energibarar - ønskte Turistforeningen og Røde Kors god tur til påskefjellet frå Oslo S måndag.

Dei to organisasjonane arrangerer fjellvettdagen saman.

- Det handlar om å lære folk fjellvettreglane, slik at dei skal vere best mogleg førebudd når dei kjem ut i fjellet. Det er mange der ute som kan hjelpe viss det går gale, men det beste er å sleppe å få hjelp, seier generalsekretær Dag Terje Solvang i Den Norske Turistforeningen (DNT) til NTB.

- Det viktigaste er å planleggje turen. Snakk med dei du skal på tur med, og planlegg turen godt, slik at du alltid har ein plan B viss det skulle komme vêrskifte eller andre ting. Planlegg kvar minste detalj, legg han til.

Skredfare - mest i nord

Vinteren i år har vore den mest alvorlege når det gjeld snøskred på mange år, med elleve omkomne. Det er fleire enn dei tre siste vintrane til saman, og berre éin gong tidlegare sidan tusenårsskiftet har talet vore så høgt. I påska er det mest i nord at forholda er krevjande.

Ei undersøking som Røde Kors gjennomførte nyleg, viser at berre éin av tre kjenner seg sikre på korleis dei skal vurdere skredterreng.

- Her er det behov for ein liten oppfrisking av gode, gamle kunnskapar, slik at vi veit der vi er når vi er på tur, og at vi kan ta trygge val, seier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

- Kom deg ut

Likevel ser han ingen grunn til at folk skal halde seg heime i påsken i staden for å dra til fjells.

- Det er ein av dei gode tradisjonane som vi skal ta vare på i dette landet, nettopp å vere og å kjenne naturen, seier Apeland.

Det støttar generalsekretær Solvang i DNT.

- Folk må komme seg ut og bruke naturen. Han er jo noko av det viktigaste og finaste vi har. Men du må ta med deg den kunnskapen du treng. Det beste med å vere på tur, er å komme trygt heim, seier han.

Ikkje alltid teknologien verkar

Begge er bekymra for dei manglande kunnskapane til folk om kart og kompass, og i ei undersøking seier berre fire av ti at dei er sikre på eigne kunnskapar om dette.

- Vi trur mange ikkje drar på tur fordi dei ikkje har den kunnskapen dei føler at dei skal ha. Og så er det ein del som tar galne val når dei er på tur. Vi ønsker å auke kunnskapen om gode, gamle turtips, seier Bernt G. Apeland.

- Mobiltelefonen og GPS er kjempefint, men det er ikkje alltid teknologien verkar, særleg ikkje mobiltelefonen, legg han til.# Fakta om fjellvettreglane

Dei ni fjellvettreglane, slik dei er etter ei oppdatering i 2016. Reglane er utarbeida av Røde Kors og Den Norske Turistforening.

1. Planlegg turen og meld frå kvar du går

2. Tilpass turen etter evne og forhold

3. Ta omsyn til vêr- og skredvarsel

4. Ver forberedt på uvêr og kulde, sjølv på korte turar

5. Ta med utstyr for å kunne hjelpe deg sjølv og andre

6. Ta trygge vegval. Kjenn igjen skredfarleg terreng og usikker is

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid kor du er

8. Vend i tide - det er ingen skam å snu

9. Spar på kreftene og søk ly om naudsynt

Kilde: UT.no

(©NPK)

Generalsekretærane Bernt G. Apeland i Røde Kors (til venstre) og Dag Terje Solvang i DNT delte ut sjokolade og informasjon om fjellvettreglane til dei reisande. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Dei reisande på Oslo S fekk ei påminning om fjellvett måndag da DNT og Røde Kors arrangerte fjellvettdagen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Generalsekretærane Bernt G. Apeland i Røde Kors (til venstre) og Dag Terje Solvang i DNT under fjellvettdagen måndag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...