Møre

Trump vil ikkje øydeleggje julehandelen, utset ny Kina-toll

USA utset ny toll på ei rekke kinesiske varer, blant dei mobiltelefonar og anna IT-utstyr. Oljeprisen og aksjekurs stig etter nyheita.

President Donald Trump seier at han ventar med å innføre visse tollsatsar etter «gode samtaler» med Kina - samtidig som han ikkje vil skape problem for folk.

- Vi utset, slik at det ikkje skaper problem for julehandelen, sa Trump tysdag. Han la til at han oppriktig trur at Kina ønsker seg ein handelsavtale med USA.

Kontoret til USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer opplyser at utsetjinga mellom anna omfattar berbare datamaskiner, kinesiskproduserte mobiltelefonar, dataskjermar, spelkonsollar, visse leiker og enkelte typar klede og skotøy.

Handelsrepresentanten understrekar likevel at prinsippavgjerda står fast om å innføre ein tollsats på 10 prosent på ei rekke kinesiske importvarer 1. september. Men for mange typar varer blir tollen lagt på is og blir først sett i verk 15. desember.

I tillegg vil enkelte andre produkt sleppe tollen fullstendig av omsyn til nasjonal sikkerheit, helse og «andre faktorar».

Oppgang i Oslo

Både aksjekurs og oljeprisen steig etter nyheita tysdag. Prisen på nordsjøolje steig 3,7 prosent, ifølgje E24. Industriindeksen Dow Jones styrkte seg med 2 prosent då toll-utsetjinga vart kjent.

Også i ei rekke andre land gjekk aksjekursane opp. I Oslo hadde hovudindeksen stige 0,93 prosent då børsen stengde her.

Frå Beijing vart det tysdag opplyst at Kinas forhandlingsleiarar har vore i kontakt med USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin. Den neste planlagde runda med handelsforhandlingar blir i Washington om to veker.

Dette har i finansmarknadene tent eit håp om at dei økonomiske stormaktene i verda skal klare å løyse ein handelskonflikt som har vart i over eitt år, og som har kasta lange skuggar over verdsøkonomien.

Strid om landbruksvarer

Trump opplyste tysdag at Kina enno ikkje har halde løfta sine om å kjøpe betydeleg meir landbruksprodukt frå USA.

- Som vanleg har kinesarane sagt at dei skal handle stort i USA, men så langt har dei ikkje innfridd løfta sine. Kanskje det blir annleis no, tvitra presidenten.

President Donald Trump varsla 1. august at nye tollbarrierar mot kinesiske varer skulle innførast 1. september. Planen var då å legge 10 prosent toll på varer til ein verdi av 300 milliardar dollar.

Hadde dette vorte gjennomført som varsla, i tillegg til tollsatsane som allereie er innførte, ville omtrent all kinesisk eksport til USA vore bremsa av tollbarrierar.

Bekymringane i finansmarknadene i verda har auka dei siste vekene etter at Trumps planar om meir toll på kinesisk varer vart kjente.

(©NPK)

President Donald Trump utset fleire planlagte tollsatsar på ei rekkje kinesiske varer. Foto: AP / NTB scanpix

President Donald Trump håper at Kina gjer alvor av å kjøpe landbruksprodukt frå USA. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...