Møre

Utanriksdepartementet: Den polske konsulen Slawomir Kowalski er uønskt i Noreg

Utanriksdepartementet har måndag erklært at Polens konsul er uønskt som diplomat i Noreg.

- Dette skjer fordi den personlege åtferda hans ikkje samsvarar med rolla og statusen hans som diplomat, seier konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utanriksdepartementet.

Utanriksdepartementet har gong på gong fått klage på konsulen, som mellom anna går ut på truande og til dels valdeleg åtferd mot offentlege tenestemenn, og at han har hindra dei i arbeidet deira. Han har òg nekta å etterkomme pålegg frå politiet og har ved nokre høve òg vorte politimeld. Åtferda til konsulen har vorte teke opp gong på gong med Polens ambassade dei siste åra.

I samsvar med Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem har Noreg rett til å erklære personar med diplomatstatus i Noreg for uønskt. Dette inneber ei plikt for Polen å anten kalle tilbake vedkommande eller gjere slutt på tenestegjeringa hans ved ambassaden.

Utanriksdepartementet oppfordra polske styresmakter til å kalle heim konsulen, som er normal framgangsmåte før nokon blir fråtekne statusen sin som diplomat med privilegium og immunitet i Noreg. Når denne oppfordringa ikkje har vorte etterkomme, har UD set seg nøydd til å erklære han uønskt som diplomat i Noreg, opplyser Enstad.

UD bad i januar Polen om å kalle heim konsulen etter at han skal ha blanda seg inn i barnevernssaker der polske familiar var involverte. Polens utanriksminister Jacek Czaputowicz gjekk likevel ut kort tid etter og slo fast at konsulen blir på kontoret som planlagt til slutten av juni.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...