Møre

Uvanleg tung snø – viktig å moke hyttetak

Medan det er snøfritt i låglandet, er hyttetak fleire stader på fjellet dekte av uvanleg tung snø etter mildvêr.

På Sjusjøen aust for Lillehammer er det etter mildvêret førre helg om lag 400 kilo snø per kvadratmeter, skriv Gudbrandsdølen Dagningen.

Mange kan la seg lure av at dei har sett større mengder snø på hyttetaket tidlegare, men i år er snøen ekstra tung.

Ellen Tømte Hagen i bedrifta Storåsen, som mellom anna driv med snøbrøyting i området, seier at dei ikkje har opplevd så tung snø sidan 1995. Bedrifta har no to mann som berre mokar snø frå hyttetak, og det manglar ikkje på oppdrag.

For to veker sidan var det offisielle talet frå NVE 370 kilo snø per kvadratmeter. Det er høgare enn det Sintef Byggforsk og Direktoratet for byggkvalitet har som grenseverdiar for kva ei hytte bygd mellom 1979 og 1999 skal tole. Dei skal tole ei vekt på 350 kilo per kvadratmeter, noko som svarer til 90 centimeter våt snø.

– Problemet med ekstra tung snø ser ut til å vere størst i område mellom 700 og 800 meter over havet, der det har kome mykje snø i kombinasjon med fleire mildvêrsperiodar som har ført til at snøen har sokke saman, seier snøforskar Tuomo Saloranta i NVE til GD.

(©NPK)

Dette biletet er frå ein tidlegare vinter. Men tung og våt snø ventar dei som skal bu på Sjusjøen i vinterferien i år. Hytteeigarar bør vurdere kor mykje taket toler. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...