Møre

Venstre vil stramme inn overfor oljebransjen

Venstre er i ferd med å gjere klar lista med krav til regjeringsforhandlingane. Fjerning av refusjonsordninga for oljeleiting er eitt av dei.

Kravlista skal diskuterast på landsstyremøtet til partiet i helga. Eitt av forslaga som er spelt inn, gjeld ei ny olje- og gasspolitikk.

- Det er ikkje noko tvil om at Venstre ønsker ein annan oljepolitikk enn den vi har i dag. Vi ønsker meir gjennomslag enn det vi fekk på Jeløya, seier sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Guri Melby til NTB.

Risiko

I helga vil landsstyret truleg samle seg om kravet om at det blir gjort endringar i skattesystemet for leiteverksemd og investeringar på norsk sokkel. Venstre vil mellom anna at staten skal senke friinntekta og fjerne leiterefusjonsordninga, og generelt ta mindre risiko ved leiting på norsk sokkel.

- Vi må unngå ulønnsam næringsstøtte frå staten til petroleumssektoren. Vi ønsker at dei minst lønnsame prosjekta ikkje blir realiserte, seier Melby, som peikar på både miljøutfordringane og den samfunnsmessige risikoen.

Stortingsgruppa i Venstre ønsker òg permanent vern av sårbare område, inkludert Lofoten, Vesterålen, Senja, Svalbard, Bjørnøya, Jan Mayen, Skagerrak, Mørefelta, Jærkysten, kystnære område av Finnmark og i og ved iskanten.

Håper på draghjelp

Venstre vil at det blir sett ned eit utval for å sjå på skatteordningane til oljesektoren.

- På Jeløya fekk vi ikkje gjennomslag for ei slik utgreiing. Det vil vere eit viktig første skritt, seier Melby, som håper på draghjelp frå KrF i forhandlingane.

Venstre satsar no for fullt på å få søkelyset retta mot dei politiske sakene til partiet. Etter snart eitt år i regjering har partiet hamna i stabilt sideleie godt under sperregrensa på meiningsmålingane.

Feiden mellom partileiar Trine Skei Grande og stortingsrepresentant Abid Raja har heller ikkje gjort saka enklare. Onsdag hevda Grande at det ikkje er snakk om ein langvarig konflikt mellom dei to.

Andre krav frå Venstre kan bli å auke dei nasjonale måla for kutt i klimagassutsleppa til minimum 45 prosent innan 2030 og halvere utsleppa frå transportsektoren.

(©NPK)

Venstre kan komme til å vedta eit krav om kutt i refusjonar til oljeleiting i ein eventuell ny regjeringsplattform. Partileiar Trine Skei Grande og resten av landsstyret møtes i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...