Vestlandet og Trøndelag: Meteorologen varslar klassisk julivêr

Lokalt kan det koma nokre skikkeleg kraftige regnskurar, men sommarvarmen held fram likevel. Det blir varme, fine dagar i lang tid framover.

- Vi har eit veldig fint kystvêr. Det er lite nedbør, særleg i ytre strøk. Det er berre i indre strøk det kan bli regnbyer med tore om ettermiddagen, seier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det var varsla store mengder lokalt regn i Trøndelag onsdag, men også torsdag og fredag er det fare for skikkelege skurar både i Trøndelag og på Vestlandet. I helga blir det tørt, og til veka er det tilbake igjen til nokre få byer.

- Det er klassisk julivêr. Fint vêr med sol, men så kan det koma nokre byer. Det gjeld fram til neste helg, seier Fagerlid.

25 grader

I indre strøk blir det omtrent 25 grader: Ved kysten, der det er meir vind, blir det litt lågare temperaturar, men også her er det venta rundt 20 grader.

- Enkelte dagar er det mykje sol og andre dagar meir skyer, men det blir likevel varmt sommarvêr. Nokre stader får truleg ikkje nedbør i det heile i perioden fram til neste helg, seier meteorologen.

Han åtvarar om at det er veldig tørt og at det er varsla fare for skogbrann på Vestlandet.

Det same gjeld også Sørlandet og Austlandet. Sjølv om det kan koma lokalt regn vil det ikkje hjelpa særleg.

- Det stor fare for at det kjem altfor mykje på kort tid og at det renn bort og ikkje trekkjer ned i jordsmonnet.

Heile landet

Sommarvêret pregar endeleg heile landet.

Også i Nord-Noreg blir det fint og varmt vêr med nokre regnbyer. I Indre Finnmark blir det verkeleg varmt med opp mot 25 grader.

- Det er fleire høgtrykk som gjev det varme vêret. Eit ligg over Kolahalvøya nord i Russland, eit over Storbritannia og eit over Austersjø-området. Desse høgtrykka pregar vêrsituasjonen, seier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt.

Det som finst av lågtrykk held seg vest for Island og i ein bane opp til Spitsbergen.

- Det skal litt til for å bryta opp vêrsituasjonen som no har vart i mange veker. Høgtrykket har kilt seg fast. Det er gunstig for dei som likar tørt og varmt vêr, men ikkje bra for skogbrannfaren og bøndene, seier han.

Tropisk storm

Meteorologen forklarar at vi er nøydde til å få kraftigare vêr ute i Atlanterhavet for at høgtrykket skal brytast opp. Lågtrykket kjem gjerne som restar av gamle tropiske stormar eller orkanar. Sesongen begynte no i juli, men er ikkje på topp før i august og september.

- Vi må nok venta nokre veker før vi får meir vanleg vestavêr med lågtrykk. I helga er det ein tropisk storm utanfor austkysten av USA. Han flyttar seg inn mot Europa i byrjinga av neste veke, men stoppar ved Island.

(©NPK)På Vestlandet blir det varme og fine dagar i lang tid framover. Cruiseskip på veg ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal.
Foto: Halvard Alvik, NTB scanpixSmåskyer og rundballar i Ottadalen i Oppland. Det er varsla klassisk julivêr i Trøndelag med gode temperaturar og byer. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...