Møre

William Nygaard tok imot Gunnar Sønstebys pris

William Nygaard har vore ein av dei fremste forsvararane av det trykte ordet. For det tok imot han fredag Gunnar Sønstebys pris for 2019 på Akershus festning.

Den tidlegare forlagsdirektøren i Aschehoug William Nygaard vart tildelt Gunnar Sønstebys pris for å vere ein «modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet».

- Ein pris som denne, synleggjer og understrekar tydinga til ytringsfridommen. Det kan ikkje gjerast ofte nok, seier prisvinnaren i eit intervju med Forsvarets forum.

Angripen i eigen hage

I grunngivinga for tildelinga heiter det at ingen annan nordmann i etterkrigstida har betalt ein så høg pris for ytringsmotet. I 1993, for over 25 år sidan, vart Nygaard skoten og nesten drepen utanfor heimen sin. Angrepet kom etter at han gav ut romanen «Sataniske vers» av Salman Rushdie.

Romanen skapte stor harme sidan han vart rekna for å vere blasfemisk overfor islam og profeten Muhammad. I staden for å utsetje utgjevinga av boka på grunn av oppstyret, valde Nygaard å framskynde utgjevinga.

Kjempa for ytringsfridommen

- Er du i tvil, er det ofte rett å trykkje. Som forsvar mot sjølvsensuren, seier han.

- Å hoppe av etter at vi hadde gitt ut Rushdie sine to tidlegare bøker, ville vere i strid med tradisjonen vår. Salman Rushdie var ein høgst anerkjend internasjonal forfattar på Aschehoug, og «Sataniske vers» var ein fornying av forfattarskapen hans, fortset prisvinnaren.

- Etter eit slikt livsdrama ville nok mange ha overlate stafettpinnen til andre, men det gjorde ikkje William Nygaard. Med stort engasjement har han i staden nytt kvart og eit høve til å forsvare ytringa, og ved tallause høve har han engasjert seg i saker verda over der forfattarar, forleggjarar og journalistar har vorte straffa for å ha brukt det frie ordet, skriv juryen i grunngivinga for tildelinga av prisen.

(©NPK)

William Nygaard tok imot Gunnar Sønstebys pris for 2019 i fanehallen på Akershus festning fredag for innsatsen for ytringsfridomen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...