Møre

Bakterieutbrotet i Askøy på retur

Talet på nye sjukdomstilfelle på Askøy er på veg ned etter utbrotet av bakteriar i drikkevatnet, men kommunen veit framleis ikkje kva som er smittekjelda.

- Vi ser ein signifikant reduksjon i kor mange som har oppsøkt legevakta det siste døgnet. Ingen har vorte vist til Haukeland universitetssjukehus heller, seier varaordførar Bård Espelid.

Onsdag morgon sat leiinga i Askøy kommune i nytt krisemøte saman med blant andre representantar for legevakta og Folkehelseinstituttet.

Til no har fleire tusen askøyværingar vorte sjuke som følgje av Campolybacter-bakteriar i drikkevatnet. Det siste døgnet har legevakta på Askøy registrert 20 nye sjukdomstilfelle.

Mistanken styrkt

Mistanken om at det mykje omtalte høgdebassenget på Øvre Klepp er smittekjelda, er ytterlegare forsterka, ifølgje Espelid. Av sju vassprøver som kommunen har tatt av drikkevatnet, inneheld fire bakterien. Alle fire er tatt i området rundt og i høgdebassenget. Dei tre andre prøvene er negative.

- Men vi ser ikkje vekk frå andre smittekjelder. Vi må vere heilt sikre før vi set i gang vassforsyninga igjen. Folk må vite at vatnet er trygt, seier Espelid.

Når det kan bli slått fast, er framleis uklart.

- Vi håper vi vil vere nærare svaret innan nokre dagar, er alt Espelid vil seie.

Høg kostnad

Korleis smitten eventuelt har komme inn i bassenget, veit ein heller ikkje.

- Det er det store spørsmålet, seier Espelid.

Det kan vere gjennom avføring frå dyr som har komme via vatn som har leke inn i høgdebassenget. Men det er òg teoretisk mogleg at bakterien stammar frå menneske og har leke inn i vassforsyningsanlegget via kloakkrøyr, ifølgje varaordføraren.

Ei av dei infiserte vassprøvene er tatt like ved Kleppe skule. Der var tysdag 105 av nesten 360 elevar og elleve lærarar sjuke.

Kor mykje det omfattande sjukdomsutbrotet har kosta, har kommunen førebels ikkje hatt tid til å rekne på.

- Men det vil bli eit betydeleg beløp. Og vi er ein kommune med svak økonomi, seier Espelid.

Erkjenner svikt

Han erkjenner at kommunen har svikta når det gjeld å sikre reint drikkevatn til innbyggjarane. Mellom anna er planane om eit nytt drikkevassanlegg som vart lagt allereie i 2002, utsett til 2026.

- Dette skulle ikkje ha skjedd, seier Espelid, som samtidig lovar at ingen stein skal vere usnudd når det gjeld å finne ut korleis ei slik krise kunne oppstå.

(©NPK)

Varaordførar Bård Espelid informerer om utviklinga kring bakterieutbrotet på Askøy.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...