Møre

Møre

Møre og Romsdal fylkeskommune med:

Dramatiske skulekutt i budsjettet

Volda vidaregåande skule kan misse klasser innan både toppidrett, musikk, dans og drama og kunst, design og arkitektur. Foto: Tore Aarflot / Aarflot Media

Volda vidaregåande skule vert hardt råka om kuttframlegga til fylkesrådmannen vert vedtekne politisk.

Møre
Møre

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2019 kl 15:08

Møre og Romsdal fylke er i ein vanskeleg økonomisk situasjon, og må stramme inn på drifta. Ifølgje fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik vil det vere mogleg å spare opp mot 50 millionar kroner i skulesektoren ved ymse nedskjeringar neste år. Samla skal det sparast 112 millionar kroner i 2020.

Kan misse klasser

Mellom anna er det i fylkesrådmannen sitt framlegg til budsjett og økonomiplan føreslege å trekkje inn ekstramidlar til toppidrett ved Volda vidaregåande skule, for å spare 200.000 kroner, og trekkje inn ekstramidlar til vg3 språkopplæring for å spare 1,7 millionar kroner.

Ifølgje rektor Trond Hjelseth ved Volda vidaregåande skule er det òg snakk om å halvere elevtalet på musikklina ved den vidaregåande skulen i Volda på sikt, samt samle klasser for kunst, design og arkitektur i Ålesund og Molde. Hjelseth fortel at fleire av kutta vil råke skulen allereie neste haust, om dei vert vedtekne. Fleire sparetiltak er førespegla å kome etter kvart.

Konsekvensar for elevar og tilsette

Hjelseth tykkjer det er dramatisk, både for elevar og tilsette, om denne innstillinga vert vedteken.

– Vi kan misse klasser innan både toppidrett, musikk, dans og drama og kunst, design og arkitektur. Om vi ikkje får tilby desse vidare, vil dette påverke elevane sine valmoglegheiter i den vidaregåande opplæringa, og det vil få konsekvensar for dei tilsette her i Volda, seier Hjelseth. Måndag fekk dei tilsette ein presentasjon av kuttframlegga, og Hjelseth seier Volda vidaregåande skule allereie har gitt beskjed oppover i systemet om at dei meiner kuttframlegga er store og dramatiske.

Svekkjer tilbodet
– Vi har opp mot ti elevar årleg som har fordjupa seg i språkopplæring på fylkesnivå på 3. trinn. Dette er elevar som ynskjer ekstra studiepoeng, til dømes for å kome inn på legestudium, fortel rektoren, og held fram Volda vidaregåande også har ein stor del elevar med rett til særskilt tilpassa opplæring, såkalla TPO-grupper. Det er i forslag til økonomiplan sett av midlar til ein større og betre base for desse elevane, samstundes som dei føreslegne kutta vil gi ei stor svekking av tilbodet til denne elevgruppa. Det har rektoren vanskeleg for å forstå logikken i.
- Det er dramatisk at dei praktisk-estetiske faga vert kutta når vi skal lage gode studieløp for desse elevane, seier han.

- Burde vore sett i samanheng
- Vi er godt rigga til å få ein ny TPO-base, og nye kunst- og handverkslokale står allereie nyoppussa og klar til bruk. Vi meiner det er uheldig at dette ikkje vert sett skikkeleg i samanheng i utgreiinga og konklusjonane som er trekt. Til samanlikning har søknaden til medium og kommunikasjon vore svak, og vi kunne heller kutta litt i elevtalet på denne linja om vi fekk behalde kunst, design og arkitektur, seier rektoren, og held fram:
– Det er eit tøft framlegg frå fylkesrådmannen. Eg forstår at fylkeskommunen må spare pengar, men eg vonar sluttresultatet ikkje blir slik som i framlegget, seier han, og viser til at saka er «levande» fram til vedtak er gjort.
11. november skal saka handsamast i utdannings- og kompetanseutvalet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...