Møre

FN-optimisme etter første forhandlingsrunde om ny syrisk grunnlov

FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen meiner at dei to første vekene med forhandlingar om ei ny syrisk grunnlov gjekk overraskande bra.

- Vi har akkurat avslutta det eg meiner har vore to veker med vellykka diskusjonar. Ærleg talt så meiner eg at det har gått mykje betre enn kva dei fleste hadde forventa, seier Pedersen.

På ein pressekonferanse i Genève fredag opplyste den norske FN-diplomaten at samtalane kjem til å halde fram 25. november.

150 delegatar var med då forhandlingane vart innleidde med ein seremoni og eit stort plenumsmøte førre veke. Utsendingane representerer både den syriske regjeringa, opposisjonen og sivilsamfunnet.

- Smertefullt

Frå og med måndag har ei gruppe på 45 delegatar halde møte i FNs hovudkvarter i Genève. Målet har vore å dykke ned i vesentlege problemstillingar.

- Eg trur dei har byrja å snakke om både vanskelege og vonde spørsmål, seier Pedersen, som roser deltakarane og seier at forhandlingane føregår på særs profesjonelt vis.

- Dei har byrja å lytte til kvarandre med stort alvor. Dette er av og til svært smertefulle diskusjonar, og det krev mot å sitje og lytte til at den andre legg fram synspunkta sine på spørsmåla, seier Pedersen.

Grunnlovsforhandlingane blir sette på som ei moglegheit til å komme nærare ei avslutning på den over åtte år lange krigen, som har kosta over 370.000 menneske livet, drive millionar på flukt og lagt store delar av Syria i grus. Dei er delte av FNs fredsplan, som etter planen skal munne ut i eit demokratisk val.

Justering eller ny grunnlov?

Det er ikkje sett nokon tidsfrist for kor lang tid forhandlingane skal ta, og partane må òg ta stilling til om Grunnlova frå 2012 skal justerast eller om det skal utarbeidast ein heilt ny variant.

Regjeringa i Damaskus har antyda at dei berre ønsker å justere på den noverande Grunnlova, men ein regjeringsrepresentant, Ahmed Kuzbari, har uttalt til journalistar at begge alternativa er moglege.

Han understrekar likevel at delegasjonen til regimet ikkje har komme for å bygge ein ny stat.

- Syria er ein stat, han har ei grunnlov og ei nasjonalforsamling og ei regjering. Vi kom hit for å reformere Grunnlova, seier han.

Han krev òg at alle partar går med på å anerkjenne at det er behov for å kjempe mot det han kallar «terrorisme».

- Dette er eit grunnleggande spørsmål for oss. Alle partar må vere samde i det, seier han.

- Stor usemje om terror

Hadi Albahra, som representerer opposisjonen, og som leiar møta saman med Kuzbari, seier at det ikkje er noko problem å fordømme grupper som IS og al-Qaida.

- Problemet er at det er ein enorm avstand i definisjonen av terrorisme, seier han og viser til at regjeringa òg har stempla opposisjonen som ei terrorgruppe.

Han erkjenner at samtalane ikkje er enkle, og vedgår òg at han og Kuzbari enno ikkje har handhelst på kvarandre.

At dei no sit i same rom, er likevel eit framsteg frå tida då Pedersens forgjengar, Staffan de Mistura, leidde forhandlingane. Han måtte gå i skytteltrafikk mellom romma og overrekke beskjedar mellom partane sidan dei ikkje ønskte å møte kvarandre ansikt til ansikt.

(©NPK)

FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen er fornøgd etter ei veke med forhandlingar om ei ny syrisk grunnlov. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...