Framandkrigar ville heim etter oppleving i Syria

(NPK-NTB-Birgitte Iversen): Tjuetreåringen slutta seg til IS i Syria, men observerte der ting som gjorde at han ville reise frå landet. – Det eg såg, strir imot oppfatninga mi av islam, fortalde mannen i retten.

Da rettssaka mot den 23 år gamle mannen starta i Oslo tingrett onsdag, ville han likevel ikkje fortelje nøyaktig kva han hadde sett.

Mannen står saman med ein 46 år gammal mann tiltalt i retten for å ha slutta seg til den terrorlista organisasjonen IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund.

Tingretten har avvist oppmoding om lukka dører under delar av forklaringa til tjuetreåringen, noko advokaten hans, Svein Holden, synest er leitt.

– Det gjer at retten ikkje vil få høyre om denne hendinga og heller ikkje om kva han sa til IS-leiinga for å få lov til å dra. Det er på desse to punkta han berre vil forklare seg bak lukka dører, sa Holden.

Tjuetreåringen fortalde at hendinga var noko han observerte på ein motorsykkeltur saman med ein 18 år gammal IS-rekrutt.

– Det eg såg, strir mot oppfatninga mi av kva islam er. Det var ikkje rett, sa han.

Tjuetreåringen fortalde at han vart inspirert til å dra til Syria av venner i Fredrikstad, som enten allereie hadde dratt dit, eller som hadde planar om det. Målet var å hjelpe sivilbefolkninga, forklarte han.

I vennegjengen hans var mellom andre den kjente Syria-fararen Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som Politiets tryggingsteneste (PST) trur vart drepne i kamp for IS i desember 2014.

Edelbijev var ein av dei som innstendig oppfordra tjuetreåringen til å dra til Syria.

– Han sa det var heilag krig og mi plikt som muslim å bidra, forklarte tjuetreåringen.

– Eg vart overraska, sidan han ikkje hadde vore opptatt av dette eller religion tidlegare. Men eg sa at vi kunne reise saman, seier tjuetreåringen.

Tjuetreåringen kjente sonen til førtiseksåringen, ein 24 år gammal mann som i fjor vart dømd til åtte års fengsel for å ha kjempa for IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund.

Førtiseksåringen har erkjent at han reiste til Syria i august 2014, men hevdar at han skulle slutte seg til andre legitime delar av motstandsrørsla, ikkje IS.

Mannen har forklart at han i Syria vart klar over at han hadde hamna i ein IS-leir, og at han spelte sjuk for å sleppe ut.

– Det er første gongen vi har fått ei så detaljert framstilling av livet i ein IS-leir i ein norsk rettssal, seier terrorforskar Lars Gule til NTB om forklaringa.

Gule følgjer rettssaka og er også stemna som sakkunnig vitne av advokaten til den 46 år gamle medtiltalte i saka.

– Forklaringa viser at det ikkje er mykje trening dei får, verken religiøst eller militært. Men det viser òg at IS legg vekt på mental og religiøs skolering, så det er opplagt viktig for IS at medlemmene deira tar islam på alvor og har den islamforståinga som IS har, seier Gule. (©NPK)