Frp og Venstre: – Flau framferd frå Baksaas

(NPK-NTB-Birgitte Iversen og Jon Even Andersen): Korkje Frp eller Venstre trur på at den tidlegare Telenor-toppen Jon Fredrik Baksaas ikkje visste noko om korrupsjonsmistankane i VimpelCom.

Den tidlegare konsernsjefen i Telenor forklarte seg fredag under høyringa i Stortingets kontrollkomité om sin kunnskap og omgang med korrupsjonsmistankane i teleselskapet VimpelCom, der Telenor er minoritetseigar.

Baksaas stod ved forklaringa om at han ikkje høyrde noko om korrupsjonsmistankane frå ein varslar i 2011 før i mars 2014.

Det trur korkje Venstres Abid Raja eller Frps Helge Thorheim på.

– Eg har inga tru på forklaringa til Baksaas. Varslaren orienterte konsernsjefen i VimpelCom, Jo Lunder, tre styremedlemmer frå Telenor, og to i konsernleiinga, påpeiker Raja overfor NTB.

– Eg trur ikkje på at han ikkje visste noko. Dei miljøa kan ikkje vere så skilde frå kvarandre, seier Thorheim.

Både Thorheim og Raja karakteriser overfor NTB Baksaas framferd i komiteen som «flau».

Tidlegare på dagen forklarte likevel den tidlegare Vimpelcom-sjef Jo Lunder at han og Baksaas alt i 2012 hadde diskutert Vimpelcom-investeringar i Usbekistan, og at dette blei diskutert med tidlegare Telenor-styreleiar Svein Aaser under eit møte i 2013.

– Du er klar over at både Aaser og Baksaas har sagt at dei ikkje har høyrt om dette før i 2014? følgde Venstres Abid Raja opp.

– Eg snakkar no om transaksjonen, ikkje om uromeldinga, streka Lunder under.

Lunder fortalde at han meinte uromeldinga var blitt grundig følgt opp, og at han hadde roa Baksaas med at alt var ok kvar gang dei hadde diskutert saka. Det var òg årsaka til at han ikkje forklarte om den interne varslaren, sa han.

Lunder er under etterforsking for korrupsjon av Økokrim. I høyringa stod han ved si uskuld og seier saka er absurd.

– Eg blir kalla løgner. Det er ein heilt ny kvardag i det politiske Noreg. Og ein påstand eg sterkt vil ta avstand frå, sa han.

Aaser trekte seg som styreleiar med umiddelbar verknad i oktober i fjor, etter eit møte med Mæland som han fredag karakteriserte som «ganske interessant».

Under møtet la han fram ny informasjon om Telenors handtering av Vimpelcom-saken, som Mæland mente ho burde fått på eit langt tidlegare tidspunkt frå Aaser.

– Eg har aldri før opplevd å vere pianisten som blei skutt, men det blei eg i dette tilfellet, sa Aaser lakonisk om hendinga.

Aaser fortalde at grunnen til at han ikkje på eit tidlegare tidspunkt gjekk til næringsministeren, var at han hadde fått juridisk råd om at saka var korrekt handtert av Telenor og at han ikkje ville bry statsråden med detaljar.

Det sedvanlege munnhoggeriet mellom Kolberg og Høgre sin førte til at Venstres Abid Raja til slutt tvitra at han var flau over å sitte i komiteen med Tetzschner, etter at sistnemnde begynte å telje ned sekunda på Kolbergs taletid.

– Dei kan jo ikkje halde på sånn, det er uverdig og barnsleg uttalte han til NTB i ein av pausane. (©NPK)

Annonse